Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Sirocco is de naam van een zeer hete en droge wind, die in het voor- en najaar altijd rond de Middellandse Zee woedt. Daar zag oud-wielrenner Jacques van der Klundert wel de symboliek van in, toen hij na zijn carrière receframes ging bouwen.

Van der Klundert reed in de jaren zestig voor de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars. Voor zover ik kan nagaan behaalde hij als beroepsrenner één overwinning. Dat was in 1962 in de Ronde van Terneuzen.

Staand op het podium genoot hij van het moment. Van het gejuich en applaus, van de mooie bloemen en het meest van de mooie ogen van de rondemiss.

Hij keek haar eens diep in die ogen voor hij haar kuste, zij keek terug en de kus smaakte niet alleen honingzoet, maar vooral naar meer. Lina, de rondemiss van Terneuzen werd kort daarna mevrouw Van der Klundert.

Na zijn wielercarrière begon Jacques in het schuurtje van zijn huis met het construeren en bouwen van racefietsen. Op het juiste moment bleek later want in die periode stopten enkele vermaarde constructeurs uit de buurt.

Ons land beleefde mooie tijden in het internationale wielrennen en de West-Brabantse renners lieten zich daarin niet onbetuigd. Zoals plaatsgenoot Adrie van der Poel die van meet af een van de beste klanten was.

Jacques en Lina kregen drie zonen, die alle drie heftig besmet bleken met de wielerbacil. Het schuurtje was al gauw te klein. Het bedrijf zit na enkele verhuizingen nu in de Dorpsstraat van Woensdrecht, waar zoon Peter inmiddels de leiding van Jacques heeft overgenomen.

Deze kobaltblauwe Sirocco is prachtig ingegraveerd bij de schouders van de voorvork en bij de bracketpot. Speciaal voor de beklimming van de Mont Ventoux heb ik er voor het eerst een triple op gemonteerd en dat was maar goed ook.

Onderweg kreeg ik de bijnaam Le Facteur, ofwel de postbode, vanwege de uit de kluiten gewassen zadeltas. Ik zat er niet mee want met die goedgevulde tas zou ik geen hongerklop krijgen. En wat is er tegen een fietsende postbode?

Tweevoudig Tourwinnaar Bernard Thévenet was postbode voor hij beroepsrenner werd en dichter bij huis waren ook postbodes als Huub Zilverberg en Piet Kleine kanjers op de racefiets. Maar ja, de Ventoux is voor iedereen lastig, zelfs voor postbodes.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 22 augustus 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web