ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

De 27ste editie van de Ronde van Nederland ging op 17 augustus 1987 van start in Bergen op Zoom. Na vijf etappes werd op 22 augustus in Gulpen gefinisht. De ronde werd gewonnen door Teun van Vliet.

Vandaag precies dertig jaar geleden hadden de heren professionals een pittige werkdag. Om elf uur werd in Apeldoorn gestart voor een rit in lijn over 117 kilometer naar Nijmegen. Laat in de middag volgde nog een individuele tijdrit over 14,3 kilometer tussen Wijchen en Nijmegen.

De oorlog in het vaderlandse wielerpeloton gebaseerd op de voortwoekerende heibel tussen de Panasonic-ploeg van Peter Post en de SuperConfex-formatie van Jan Raas, ontbrandde op deze dag in volle hevigheid.

In het korte ritje richting Nijmegen gebeurde meer dan in alle vier voorgaande dagen tezamen. De man die het tijdens 'de slag rond Nijmegen' het zwaarst kreeg te verduren, was klassementsleider Teun van Vliet.

Hij werd zo stevig onder handen genomen, dat hij zijn oranje trui af moest staan aan de Deen Sören Lilholt, een van de weinigen die de ware ondernemersgeest in de koers toonde.

Van Vliet was doodziek van de combine die tegen hem was opgezet. “Er zijn mensen die mij het succes niet gunnen. Ze zijn gewoon stinkend jaloers. ledereen reed tegen mij. Bah, wat misselijk zeg.”

Zijn gram richtte zich op de renners van SuperConfex, met name Nijdam en Solleveld. Die reden niet om zelf te winnen, maar om Van Vliet uit de trui te rijden. “Ze lachten me gewoon in het gezicht uit terwijl ze uit m'n hol weg demarreerden. Nou, dat vind ik minne streken.”

Terwijl de pers driftig noteerde, riep hij: “Ik win blijkbaar te veel, anders kan ik het niet verklaren. En ze allemaal maar tegen mij opzetten. Wat een hoerig gedoe, zeg! En zo moeten we zeker naar het wereldkampioenschap? Nou, dat wordt natuurlijk helemaal niets". Ook daar had Van Vliet gelijk in.

In het Oostenrijkse Villach gestart als een van de grote favorieten voor de wereldtitel, reed de Duitser Rolf Gölz de hele koers op zijn wiel. Gölz reed daar officieel voor zijn vaderland, maar kreeg als renner van SuperConfex zijn instructies niet van de Duitse ploegleider maar van Jan Raas.

Het was voor de Zeeuw een onverdragelijke gedachte dat een renner van Post wereldkampioen zou worden. Zover ging die vete met Post, die overigens geen haar beter was. Het heeft ons land in die jaren heel wat overwinningen gekost.

Maar in die Ronde van Nederland was Raas aan zet en zijn SuperConfex-mannen demarreerden in de kopgroep om beurten. Volgens Teun om hem op achterstand te rijden. “Gelukkig reed ik heel goed, zodat ik alle demarrages kon beantwoorden. Ze hebben liever dat Lilholt wint dan ik. Nou, die pret zal ik ze niet gunnen.”

De messen waren scherp geslepen in Nijmegen en dat zou daags erna tot een boeiende climax leiden in het Limburgse heuvelland. Na een meer dan boeiende etappe won Laurent Fignon in Gulpen de rit met in zijn spoor Steven Rooks en Erik Breukink.

En Teun van Vliet haalde toch nog zijn gram, want hij won het eindklassement. Nijdam, Solleveld en Lilhord verloren meer dan twintig minuten!

Foto: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 21 augustus 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web