Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 30 augustus …

Maurice Archambaud werd vanwege zijn minimale gestalte le Nabot, oftewel de dwerg, genoemd. Maar in dat kleine lijf zat een geweldige kracht die hem tot een van de grootste renners van zijn tijd maakte.

Hij won etappes in de Tour en de Giro, maar was vooral een geweldige tijdrijder. Hij won vele races tegen het horloge, zoals de eerste uitgave van Le Grand Prix des Nations op 18 september 1932.

Organisator Gaston Benac had de grootste tijdrijders voor deelname weten te strikken en die kwamen naar Versailles met het vaste voornemen om de 142 kilometer tussen de stad met het beroemde kasteel en Montrouge als snelste af te leggen.

Maar toen iedereen binnen was en de tijden waren vergeleken vielen de monden open van verbazing. De net 26 jaar geworden neo-prof Maurice Archambaud had de concurrentie verpletterd.

De Spanjaard Bovet werd tweede op meer dan zes minuten, wereldkampioen Learco Guerra moest evenals Sylvère Maes meer dan tien minuten toegeven en tweevoudig Tourwinnaar Nicolas Frantz zelfs veertien minuten.

Dat waren allemaal erkende tijdrijders. De fameuze Italiaan Alfredo Binda had er direct een verklaring voor. Archambaud had zijn kwaliteiten als jachtrijder ontwikkeld omdat hij niet tussen de wielen durfde rijden.

Een plausibele verklaring omdat meer tijdrijders van formaat die handicap hebben. Omdat ze bang zijn, beginnen ze aan een solo of rijden constant op kop of buiten de waaier. Daarmee kweek je inhoud aan en Archambaud moet er dus ook zo één zijn geweest, volgens Binda.

We kunnen het hem niet meer vragen, maar hoe verklaart hij dan het feit dat le Nabot ook zesdaagsen reed en er zelfs een heeft gewonnen. In dat gewriemel op de baan moet je niet alleen goed kunnen sturen, maar ook heel goed tussen de wielen rijden.

De zesdaagse die hij met Roger Lapébie als koppelgenoot won, was die van Parijs in 1935 en daar mochten alleen wegrenners van start gaan, omdat organisator Henri Desgrange het niet kon aanzien dat de vedetten van zijn Tour de France door de specialisten werden zoek gereden.

Maurice Archambaud werd in 1937 in Milaan werelduurrecordhouder door op de Vigorellibaan een afstand af te leggen van 45 kilometer en 840 meter. Pas vier jaar later werd dit record verbeterd.

Met slechts 31 meter door een van de allergrootste renners aller tijden: Fausto Coppi. Marice Archambaud stierf op 3 december 1955. Hij werd maar 48 jaar.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 30 augustus 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web