ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Herinneringen bij een foto …

In de jaren dat het profteam van Rabobank nog bestond, werd er elk jaar in januari een persbijeenkomst belegd om de ploeg voor het nieuwe seizoen aan de pers te presenteren. Van te voren kon je als journalist opgeven welke renners je wilde interviewen.

Ik was daar meestal met fotograaf Philip van der Ploeg, die er altijd mooie foto’s maakte en voor de groepsfoto’s altijd een keukentrapje meenam om over een fotograferend leger beroeps- en amateurfotografen heen, zijn opnamen te kunnen maken.

Na het einde van het officiële gedeelte zag je dan altijd de journalisten van de grote media met de bekendste renners naar een hoekje van de zaal vertrekken in de hoop een paar mooie quotes te mogen noteren.

Zo waren Philip en ik er in januari 2007 weer bij, in – ik meen – het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan. Philip met zijn trapje en ik met in mijn geheugen de twee namen die ik had opgegeven.

Dat waren Laurens ten Dam en Denis Menchov. Het gros van de journalisten had Michael Boogerd aangevraagd, die had aangekondigd dat 2007 zijn laatste jaar als actief wielrenner zou zijn. Ook Thomas Dekker, Oscar Freire en Michael Rasmussen waren in trek.

Laurens stond alleen aan een statafel en was blij verrast dat er iemand in hem geïnteresseerd was. We kenden elkaar. Ik vond en vind hem nog steeds een a-typische renner en hij noemt me altijd Fred Slogblog. Het werd weer een leuk gesprek, maar ik zou moeten nakijken waar het over ging.

In vorige jaren was het mij opgevallen dat niemand interesse had in Denis Menchov, die zwijgzame Rus, die in die tijd wel altijd de kopman was van Rabobank in een grote ronde, maar zelden een vraag kreeg van het journaille. Hij zat zich iedere keer bij die bijeenkomsten zichtbaar te pletter te vervelen, omdat hij niets van het gesprokene verstond.

Hij nam me dan ook met enige argwaan op toen ik me aan hem voorstelde. Hij sprak slecht Engels, maar mijn kennis van het Russisch en het Spaans (hij woonde tijdens het seizoen in Spanje) bleef daar nog ver bij achter.

Ik had in mijn wervende jonge jaren ooit eens een leuk meisje ontmoet dat Russisch studeerde en me had geleerd hoe ‘Ik hou van jou’ in het Russisch vertaald luidde en hoe ik dat moest uitspreken.

Het leek me geen optie om daarmee Menchov te verrassen, terwijl ik bovendien niet zeker wist of ik niet iets heel anders zou zeggen, zoals ik eens een Franse jongen heb geleerd dat je een ober in Nederland aanspreekt met ‘klootzak’.

Dus vroeg ik hem in het Engels naar zijn plannen voor het komende seizoen. Helaas was zijn antwoord en waren de volgende antwoorden niet meer dan korte zinnetjes en als hij het met ja of nee af kon, was dat zijn favoriete keuze. Wat ik ook vroeg, Denis hield het kort. Joop Zoetemelk zou naast hem tot een begaafd redenaar zijn uitgeroepen.

Ik besloot hem ten einde raad te vragen naar zijn geboortestad Orel, gelegen zo’n 175 kilometer zuidwestelijk van Moskou in Europees Rusland. Een stad ongeveer zo groot als Utrecht. Prompt veranderde hij.

Hij begon enthousiast te vertellen over de mooiste stad van Rusland met een rijk verleden. En of ik van literatuur hield? Zonder een kenner te zijn noemde ik achteloos de namen van Tsjechow, Dostojewski, Tolstoi en hij keek me misprijzend aan.

Toergenjev, Ivan Toergenjev, de negentiende eeuwse schrijver en dichter kwam uit Orel. Toergenjev, het genie dat tal van werken van Shakespeare nog eens grondig onder handen had genomen en veel beter gemaakt. Denis ging nooit naar een drieweekse ronde zonder een pil van Toergenjov in zijn koffer.

Toen hij was uitgesproken en ik beloofd had Toergenjev te gaan lezen, vroeg ik hoeveel kans hij zichzelf toedichtte om in 2007 de Tour de France te gaan winnen. Hij zou er de kopman zijn, had ik eerder die ochtend vernomen.

Hij werd gelijk weer de man van voor mijn vraag over Orel, haalde zijn schouders op en zei: “You never know, no”. Hij zei nog net niet: “Pfff…”.

Foto’s: © Philip van der Ploeg

Door Fred van Slogteren, 15 augustus 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web