Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© T&T Tekst & Traffic

“In 1973 stopte le professeur aux lunettes met wielrennen en hij had geen idee wat hij zou gaan doen. Als een donderslag bij heldere hemel bood de Belgische fietsenfabrikant Flandria hem aan om onder zijn naam fietsen te gaan verkopen. En zo is Jan Janssen er in gerold. De verkoop ging niet slecht, maar onze Tourwinnaar was over de kwaliteit niet te spreken. Hij brak met Flandria en hij liet frames maken bij kleine constructeurs in België en assembleerde ze zelf. De toelevering verliep met horten en stoten en daar kon een perfectionist als Jan Janssen moeilijk tegen. Op de rijwielbeurs in Parijs ontmoette hij de heer Dumas, fabrikant van de kwalitatief hoogwaardige Vitus-frames. Jan was op slag verliefd op de vederlichte gelijmde aluminium fietsen en hij werd importeur voor de Benelux. Het liep geweldig en op een gegeven moment reed het halve peloton op Vitus, inclusief de Ier Sean Kelly die bij elke nieuwe werkgever bedong dat hij alleen wilde tekenen als hij op een Vitus mocht rijden. Dan werd de fiets in sponsorkleuren gespoten zodat niemand het verschil zag. Dumas overleed een paar jaar later echter plotseling en de fabriek gleed langzaam af en moest de poorten sluiten. De hier afgebeelde Jan Janssen dateert uit de periode tussen Flandria en Vitus in. Hij is bij benadering dertig jaar oud en afgemonteerd met ...

... vroege Shimano onderdelen. Het frame is waarschijnlijk gemaakt door de Belgische constructeur Dija, met wie Jan in die periode veel zaken deed. Het stickertje WBR wil zeggen dat hij verkocht is door de Rotterdamse racespeciaalzaak Willem Buitendijk Rijwielen, destijds dealer van Jan zijn fietsen. Het is een puntgaaf model. In 1978 werd Jan Janssen ploegleider en materiaalsponsor van een amateurwielerploeg, maar dat duurde niet lang omdat de doordouwer en gifkikker uit Nootdorp maar moeilijk kon leven met de mentaliteit van de toenmalige amateurrenners. Inmiddels staat het bedrijf onder leiding van Jan junior en diens jongere broer Pierre, terwijl Jan senior van het leven geniet en soms zijn zonen bijstaat met PR-werkzaamheden. Hij is nog zeer bij het bedrijf betrokken en er is een leuke anekdote die aangeeft hoe fier hij op de karretjes is die zijn naam dragen. Jan fietst nog veel in de Franse Alpen en bij een beklimming passeerde hij eens een fietstoerist, die daar niet van gecharmeerd was. De man ging op de pedalen staan en haalde op zijn beurt Jan weer in. ‘Ik rij op de fiets van een groot coureur’ zei hij uit de hoogte. ‘Met die grote coureur spreekt u op dit moment’, reageerde Jan en de mond van de Fransman viel open van verbazing. Zo zout had hij het nog nooit gegeten.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 8 mei 2007 8:00

Rijwielhandel Rietveld

Beste Peter

Heb net je stukje over de Jan Janssen gelezen.
Heb net zelf net zo een fiets, in veel mindere staat binnengekregen. Kom maar eens kijken als je tijd en zin hebt.

m.vr.gr.

Carel Rietveld

Geplaatst door Carel Rietveld, 11 mei 2007 09:26:38

verkoop fiets

Hallo Peter,

Al surfend kwam ik op je site. Mooie site! Ik heb zelf een JJV van een wat "recenter" datum, ergens halverwege jaren '90. Ik vraag me af wat zo'n fiets nu nog waard is. Kun jij mij dit vertellen?

groeten, Wendie

Geplaatst door wendie, 12 juni 2007 16:55:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web