ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

Welke wielerliefhebber heeft er niet minimaal één boek of tijdschrift van de Belgische auteur Bernard Callens in zijn bezit? Misschien wel een boek uit de serie wielerjaarboeken waarvan inmiddels zo’n veertig delen verschenen zijn.

Of een van de andere redelijk succesvolle titels als De Eindbalans, De Heropstanding, Het Dieptepunt, Merckx overtrof ze allemaal of Spurten voor de tweede plaats.

Maar niet alles wat hij aanraakte veranderde in goud. In 1978 bracht Callens een viertal wielerkranten uit. Gedrukt op krantenpapier in tabloid formaat.

Waarschijnlijk was het de bedoeling om meerdere jaargangen uit te brengen maar zoals het zovele uitgevers van sportbladen en –magazines verging, het is bij deze eerste jaargang gebleven.

Het was de bedoeling dat er maar liefst tien Wielerkranten per jaar zouden verschijnen. Altijd op het moment precies na een van de grote wedstrijden. De gazet-achtige uitstraling kon de verkoopprijs (slechts 25 Belgische Franken) aantrekkelijk houden.

De ongezouten mening over het wielrennen, handelsmerk van Callens, heb ik in de Wielerkrant van augustus 1978 niet kunnen vinden. Hij is kritisch maar de liefde voor de sport haal je er probleemloos uit.

Op de voorpagina een voorbeschouwing op het WK, dat later die maand op de Duitse Nürburgring zou plaatsvinden Helaas geen klassiek en slopend parkoers. En juist dit soort parkoersen leverde in het verleden enkele pseudo-wereldkampioenen op.

Toch verwachtte Callens dat Francesco Moser of Bernard Hinault de topfavorieten zouden zijn. Andere kanshebbers waren volgens Callens Roger de Vlaeminck en Jan Raas.

Ook al noemde hij hun namen in de ogen van Bernard Callens maakten Beppe Saronni, Gerrie Knetemann en Paul Wellens geen enkele kans. Wat leuk als je de uitslag weet.

Voor wie nog niet geboren was, de wereldkampioen werd de toen 27-jarige Gerrie Knetemann. De Amsterdammer versloeg dankzij een laatste krachtsinspanning Francesco Moser.

De Italiaanse titelverdediger was op papier de betere sprinter, maar liet zich in de Duitse regen in de luren leggen, al was het verschil op de streep met het blote oog nauwelijks waarneembaar.

Foto 2: archief dewielersite.netDoor Jan Houterman, 14 augustus 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web