Uit de wasserette van Henk …

Begin 1980 kreeg Nederland er een profploeg bij. Het Amsterdamse beveiligingsbedrijf HB Alarmsystemen stapte in de wielersport en veertien renners kregen een contract bij de nieuwe ploeg.

Ploegleider werd oud-renner Henk Koopmans, de zoon van wielericoon Bram Koopmans. Het rennerscollectief was een mengeling van routine en jong talent en de grootste belofte was ongetwijfeld Jos Lammertink.

Jos was een topamateur die in de belangstelling stond bij vele profploegen. Ook bij TI-Raleigh van Peter Post, maar toen die in de laatste weken van 1979 Joop Zoetemelk kon binnenhalen, waren de centen op.

Jos werd geadviseerd nog een jaartje amateur te blijven. Maar zo zat Jos niet in elkaar, hij wilde per se prof worden en de slimme zakenman Rody Hoogeboom wist de Tukker over te halen in zijn ploeg te komen.

Jos was er niet de enige kopman, omdat ze die druk een neo-prof niet wilden aandoen. Daarom werden ook Johan van der Meer en Martin Havik tot beschermde renner verklaard. De ploeg heeft een paar jaar met wisselend succes bestaan.

Het zag er bij aanvang van het seizoen 1980 goed uit toen de ploeg naar een trainingskamp in Zuid-Frankrijk vertrok om daar aan wat voorjaarswedstrijden mee te doen te beginnen met de Ronde van de Middellandse Zee.

Met Lammertink als zesde in de eindstand en Van der Meer als elfde was het zeker een succes. Later dat jaar won Lammertink ook nog een etappe in de Ronde van Spanje.

Dit truitje heb ik overigens niet van een van de bovengenoemde renners gekregen, maar van Ad van Peer (foto) uit het Brabantse Bosschenhoofd. Zijn beste prestatie in dit truitje was een tiende plaats in de Ronde van Duitsland.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 9 augustus 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web