Uit de ordners van Jan …

Morgen wordt in het Drentse Emmen de veertigste editie van de Gouden Pijl verreden, een landelijk bekend criterium voor profs. Met ongetwijfeld weer een mooi deelnemersveld.

De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1976 op initiatief van Peter van Putten, chef-sport van de toenmalige Emmer Courant.

In de beginjaren trok de Gouden Pijl door toedoen van de vele Nederlandse successen in de Tour en de klassiekers altijd veel bezoekers.

Toen die hoogtijdagen voorbij waren liepen in de jaren negentig de bezoekersaantallen dramatisch terug, maar nu de successen er weer volop zijn is het ook in Emmen weer bal.

Bijgaand programmaboekje is afkomstig uit 1980, natuurlijk hét topjaar voor de na-Tourse criteriums, omdat Joop Zoetemelk met de Raleighploeg Nederland wielergek hadden gemaakt na zijn overwinning in de Tour de France.

In 1980 kon de wedstrijd draaien met een begroting van zo’n anderhalve ton. Ongeveer de helft van dat bedrag ging op aan het rennersveld. Het meeste geld ging uiteraard naar hoofdrolspeler Joop Zoetemelk, van wie werd aangenomen dat zijn gage ongeveer achtduizend gulden bedroeg. Dat was toen veel geld.

Maar Joop gaf waar voor dat geld en voor de ogen van het massaal opgekomen publiek demarreerde hij twee ronden voor het einde uit een kopgroep van zeven renners, die hem pas bij de finish weer terugzagen.

Of het zo was voorgekookt, zoals dat in die criteriums vaak gebeurt, daar maalden de dolenthousiaste toeschouwers niet om. Jopie had gewonnen en daar waren ze voor gekomen. Alle zeventigduizend.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 7 augustus 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web