ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Motorola was een van de eerste grote multinationals in de wielersport. Een wereldwijd opererend telecombedrijf van Amerikaanse origine met tienduizenden werknemers.

Motorola was, in de jaren dat ze als fabrikant van mobiele telefoons de wereld wilde veroveren, de hoofdsponsor van een sterke professionele wielerploeg met grote namen. De grootste naam was achteraf natuurlijk Lance Armstrong.

Dat was toen nog een jonge renner, die voor er bij hem teelbalkanker werd ontdekt, vooral uitblonk in de kasseienklassiekers. Een stoemper, een krachtpatser. En enige tijd de verloofde van Danielle Overgaag.

Andere grote namen die van 1991 tot en met 1996 een of meer jaren voor de ploeg hebben gereden, waren Phil Anderson, Steve Bauer, Frankie Andreu, Andy Hampsten, Sean Yates, Fabio Casartelli, Bobbie Julich, George Hincapie, Axel Merckx en Raùl Alcala.

De ploeg behaalde tal van successen, zoals de wereldtitel van Lance Armstrong in 1993. Hennie Kuiper was vanaf 1992 eerste ploegleider en toen Armstrong in Oslo naar het erepodium liep, liet hij de Noorse koning wachten om eerst Hennie te huggen.

In 1995 werd de ploeg zwaar getroffen door de dood van Fabio Casartelli. Dat was in de Tour de France waar hij na een valpartij niet meer opstond. De volgende dag reed het peloton in gesloten gelid naar de volgende etappeplaats met de Motorola-renners voorop.

Behalve Kuiper hebben nog vier Nederlanders een rol gespeeld in de geschiedenis van deze ploeg. De meest opvallende was die van Michel Zanoli, die rijdend in het peloton een klap uitdeelde aan ploeggenoot Sean Yates.

Het was gelijk einde oefening voor de talentvolle Wilnisser. Niet alleen voor zijn verblijf bij de ploeg, maar voor zijn hele wielercarrière, want hij kwam bij geen grote ploeg meer aan de bak.

Ook de optredens van Koos Moerenhout en Wiebren Veenstra waren van korte duur. Als Motorola-renner heeft Max van Heeswijk het van de Nederlanders het beste gedaan. Hij reed na het stoppen van Motorola nog een aantal jaren voor de Amerikaanse ploegen van Lance Armstrong.

Van Max kreeg ik dan ook dit truitje. Met lange mouwen, volgens mij om ’s avonds in het hotel aan tafel te dragen. Max op chique.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 2 augustus 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web