Uit de ordners van Jan …

Gisteren is de zevende editie van de Profronde van Tiel verreden, met prominente deelname van Girowinnaars Tom Dumoulin en Anna van der Breggen. En natuurlijk ook met de winnaar van de laatste etappe van de Tour: Dylan Groenewegen.

Het is een mooie ronde en op het moment dat deze blog geplaatst wordt, weet ik net zo min als ieder ander de uitslag. Wel weet ik bijna zeker dat ik daar in Tiel ongetwijfeld een geweldige dag heb gehad als lid van het jurycorps.

In de gloriejaren van het Nederlandse profwielrennen togen de beroepsrenners al jaarlijks naar de woonplaats van Flipje aan de Waal. De profronde van Tiel was van 1980 tot en met 1994 een jaarlijks evenement. Altijd met een sterk deelnemersveld met ieder jaar grote namen.

Toen de grote internationale successen van de generatie Zoetemelk, Kuiper, Knetemann en Raas voorbij waren, werd de belangstelling minder en vond Tiel geen doorgang meer. Pas in 2011 is het evenement nieuw leven ingeblazen en sindsdien is er weer jaarlijks een profronde in Tiel, Vanaf 2013 aangevuld met een internationaal damescriterium.

Wielerliefhebbers waren het er in het verleden over eens dat er maar weinig criteriums waren met een sterker rennersveld dan Tiel. Behalve onze eigen coryfeeën, hebben ook drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond en vijfvoudig winnaar Bernard Hinault er aan de start gestaan. Hinault zelfs twee keer.

Het is geen sinecure om zo’n deelnemerslijst financieel rond te krijgen, want die grote jongens komen niet voor niks. Het management van Tom Dumoulin vraagt 32 duizend voor een optreden. Ogenschijnlijk niet zo'n groot verschil met wat Hinault in 1982 betaald kreeg. Alleen was zijn honorarium (30.000) nog in guldens en dan is het verschil aanzienlijk. Omgerekend kostte de Fransman 35 jaar geleden € 13.500,-. 

Bovendien bracht Hinault nog eens vijf ploeggenoten mee. Die moesten ervoor zorgen dat Le Blaireau winnend over de streep zou gaan, want de naam van de winnaar ging in die tijd tijdens de koers nog niet van mond tot mond.

Dat vijf ploeggenoten nog geen garantie zijn voor de overwinning bleek op de streep, waar Joop Zoetemelk de zege pakte. Joop stond er om bekend dat hij nog wel eens door de slag heen reed en dat was ook hier het geval.

Als lid van de kopgroep, waarin behalve Hinault ook Jan Raas, Hennie Kuiper en de regionale favoriet Adri van Houwelingen zaten, ging Joop er in de laatste ronde vandoor en Hinault moest zich met de tweede plaats tevreden stellen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 31 juli 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web