ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 8 augustus …

Hoewel hij een goede renner was, is Eddy Peelman in het collectief geheugen gebleven vanwege een foto. Die werd ergens in de jaren zeventig gemaakt tijdens een wandeletappe in de Tour de France.

We zien Gerben Karstens terwijl hij op de schouders zit van zijn ploeggenoot Eddy Peelman die met die last rustig in het peloton fietst vol met lachende coureurs. Een geintje waar Tourdirecteur Felix Lévitan als enige niet om kon lachen.

Gerben was een uitstekende renner, maar hij is toch vooral in de herinnering gebleven als de clown, de grappenmaker die de boel wel eens op stelten wilde zetten, als het al te saai dreigde te worden.

Wat dat betreft had hij in Eddy een ware bondgenoot, want de in Baasrode geboren coureur staat in zijn vaderland bekend als een pallieter, ofwel een levensgenieter die de zaken niet al te serieus pleegt te bekijken.

Voorbestemd om als metaalbewerker de fabriek in te gaan, begon hij na een kortstondige flirt met koning Voetbal aan een wielercarrière. Hij had veel talent en in de jeugdrangen was hij de evenknie van jongens als Roger De Vlaeminck en Jempi Monseré.

Toen ze prof waren en het menens werd, zette zijn lichtvoetige kant hem op achterstand ten opzichte van die andere twee. Terwijl Roger en Jempi terstond kopmannen werden, werd Eddy vooral een gewaardeerde helper.

Dankzij een scherpe eindsprint stond hij desondanks regelmatig met de bloemen op een erepodium. Zo staan er negen ritoverwinningen in de Ronde van Spanje op zijn naam, alsmede diverse etappezeges in kleinere rittenkoersen.

De Tour was niet echt zijn ding, want van de bergen moest hij het met zijn stevige postuur niet hebben. Hoewel hij meer was geschapen voor het Vlaamse voorjaar staat er geen klassieke overwinning op zijn naam, hoewel hij vaak kort is geëindigd.

Wel heeft hij menige kermiskoers gewonnen en in 1974 was hij winnaar van de Ronde van Kortenhoef, hoewel hij daar op de rand van het Gooi niet als eerste over de streep kwam. Dat was namelijk oud-wereldkampioen Harm Ottenbros.

De Alkmaarder nam de bloemen in ontvangst, terwijl de jury het protest van Eddy Peelman behandelde. De Belg had de ronde op zijn sloffen gewonnen als hij niet op het laatste moment voorbij was gezeild door Ottenbros.

Die was met een duw in de rug gelanceerd door een ploeggenoot. En dat mag niet, ook niet als die zet afkomstig is van een alom erkende keurige jongen als Hennie Kuiper.

Een jaar of tien geleden zag ik de jarige van vandaag bij de Acht van Chaam herenigd met Gerben Karstens. Twee vrolijke zestigers, de één kaal en de ander witgrijs. Ze hadden nog steeds verschrikkelijk veel lol.

Eddy Peelman viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 8 augustus 2017 9:00

een andere waarheid op foto's

Inderdaad, ik herinner me die foto en de verontwaardiging (plus uitdelen boete aan de fietsacrobaten) van monsieur Lévitan. Rechts zien we Gerrit Knetemann en dat bleek een terugkerend fenomeen, want Gerrit had een groot talent in beeld te verschijnen als de camera's op scherp stonden.

Zouden de lachers om de stunt ook op het matje geroepen zijn voor Lévitan?

Iedereen kent natuurlijk nog dat andere plaatje. Daarop een wat verlegen Joop Zoetemelk die in het geel, geflankeerd door Gerrit die de arm van Joop bijna uit de kom rukt, over de meet op de Champs-Elysees boldt. Bij mij wekte Gerrit toen wel heel erg de indruk vooral publicitair te willen meegenieten. Of is meeprofiteren hier een beter woord?

Ik heb een naamgenoot (geen familie), de voormalig politicus, aanvankelijk van christelijke huize, Jan Nico Scholten. De man had een neus voor publiciteit. Er kon geen foto tijdens een of andere politiek evenement genomen worden of Jan Nico stond er op. Uiteraard altijd royaal in het zicht en bij voorkeur pontificaal in het midden.

Toen al vond ik dat een even merkwaardig als ook wat treurige vorm van opportunistisme. Nu neig ik meer naar medelijden. Je zult het maar als levensdoel hebben, namelijk jezelf in het nieuws duwen door voortdurend met je tronie op een foto te verschijnen.
Geplaatst door Joep Scholten, 08 augustus 2017 13:51:50

Wielerbaanact

Eddy Peelman en Willy Debosscher hadden op de wielerbaan een act waarbij ze in tegengestelde richting met volle vaart op elkaar af raceten. Pas op het laatste moment week één van de twee en suisden ze langs elkaar heen. Erg voorspelbaar, maar kostelijk om te zien.
Geplaatst door Ad van der Linden, 08 augustus 2017 14:28:58

truc 2

De truc van op elkaars nek zitten/rijden deden de Karst en Debosscher ook nog wel eens op de Zesdaagsen. Of dat Debosscher de broek van Karstens onder het zadel trok, en dat de jury zogenaamd bestraffend door de micro riep dat Karstens zijn tenue in orde moest maken op straffe van een boete... Grappen die je tegenwoordig niet meer zo ziet op de Zesdaagsen. Alhoewel ik moet zeggen dat de gezelligheid en spanning en sensatie wel weer aan het terugkomen is. Ik mag er weer graag komen.
Geplaatst door marcoV, 08 augustus 2017 23:18:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web