ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

DE BIDON VAN FIGNON

door Dominique Elshout

De Tour is voorbij en de renners zitten op dit moment in het criteriumcircus. Bijna dagelijks is er ergens in ons land wel een criterium waar een aantal helden van de Tour aan de start staan. In België en Frankrijk is het net zo.

Er bestaan een paar boeken over bekende criteriums en De bidon van Fignon is er een van. Het is geschreven ter gelegenheid van de 25ste editie van De Draai van de Kaai in 2004. Dit vermaarde criterium in Roosendaal, dat elk jaar wordt verreden, trekt altijd veel publiek.

De organisatie slaagt er - ondanks de gigantische startgelden van tegenwoordig - steeds weer in grote renners uit de Tour te contracteren. Dominique Elshout, de auteur is er menigmaal bij geweest en heeft uit zijn herinnering voldoende lezenswaardigs gehaald om er een mooi boekje van te maken.

Het gaat over winnaars van vroeger, de anekdotes, de artiesten die er optreden, de organisatoren en het sfeertje waarover ze in Roosendaal niet uitgepraat raken. En over vermaarde Roosendaalse renners, zoals Corneille Marijnissen.

Dat was volgens velen de eerste Nederlander die de Tour de France heeft gereden. Dat was in 1910, maar de naam Marijnissen is niet in de uitslagen van die editie terug te vinden.

Hij heeft waarschijnlijk een andere Tour gereden, de Tour de France des Indes, een kortstondige organisatie van de fietsenfabriek Peugeot en de bandenfabriek Wolber. Die Ronde van Frankrijk is in 1910 en 1911 verreden en daarna een stille dood gestorven.

Een eeuw later was er Mike Alloo, een andere Roosendaler die geschiedenis schreef op de Kaai, de straat waar hij geboren werd en waar telkenjare de finish ligt. Mike Alloo was een talentvolle coureur bij P3 Fondas, maar voorzag dat hij het als prof niet zou redden en meldde zich bij het Korps Mariniers.

De titel van het boek slaat op de editie van 1987 toen Jos Lammertink winnaar werd voor Teun van Vliet en tweevoudig Tourwinnaar Laurent Fignon. Het was een sprint en nadat de Fransman was uitgebold, keerde hij zijn fiets om richting huldiging te gaan.

Hij werd uitbundig toegejuicht door het drie rijen dikke publiek, alsof niet Jos, maar hij de Draai had gewonnen. Aan zijn gezichtsuitdrukking was af te lezen dat hij dat zeer waardeerde, aldus Elshout.

Om wat terug te doen pakte de Fransman zijn bidon en mikte die richting het applaudisserende publiek. Het ding landde precies voor de voeten van Dominique die alleen maar hoefde te bukken om er eigenaar van te worden.

En dan zie je dat ook de meest gelouterde journalist toch nog emoties blijkt te hebben, anders had dit boekje nooit geschreven en de mooie titel en het verhaal er achter ons onthouden.

Foto: archief T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 27 juli 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web