ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Deze Colnago fiets is afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen en hij is van een zekere Patrick van Passel geweest. Van Passel moet een klein mannetje zijn, want het is een klein frame van slechts 52 cm.

De fiets is gemaakt voor de Buckler ploeg die in het begin van de jaren negentig deel uitmaakte van het profpeloton. Jan Raas de baas van die ploeg had een speciale band met Ernesto Colnago van de vermaarde Italiaanse racefietsenfabriek en ook de Rabobankploeg reed tijdens het bewind van Ras op colnago.

Aangezien de buis van dit exemplaar SL Crono van het fabrikaat Columbus nog niet de karakteristieke geprofileerde vormen heeft, maar nog gewoon rond is, hebben we te maken met een vroeg model.

Profrenners die bij Buckler onder contract stonden waren onder andere Gerrit de Vries, Erik Dekker, Rob Mulders, Jelle Nijdam en Peter Winnen, de Limburger die in het Buckler-shirt in 1990 Nederlands Kampioen werd.

Het alcoholvrije of alcoholarme biermerk van Heineken worstelde in Nederland met zijn imago en het was mede dankzij Youp van ’t Hek een kort leven beschoren.

De Bucklerploeg monteerde zijn fietsen af met Superbe-Pro onderdelen van Suntour, die in 1977 met een complete groep op de markt kwam. Geen verkeerde keus want qua schakelen en duurzaamheid was het in die tijd de evenknie van het grote Campagnolo.

De oprichter van Suntour Shikanosuke Maeda maakte al vanaf 1912 freewheels. In zijn hoogtijdagen had Suntour zelfs vijftig procent van de Amerikaanse derailleurmarkt in handen en het bedrijf ontwikkelde in totaal 120 achterderailleurs.

Met de Suntour V, gebaseerd op het ‘slant’ parallelogram hadden ze in de jaren zeventig de best schakelende achterderailleur in huis. Zelfs de schakeling aan de remgreep was een Suntourvinding, die snel door grote broer Shimano overgenomen werd.

Dit luidde uiteindelijk voor Suntour de sunset in en ook het grote Campagnolo kreeg het moeilijk tegen de nieuwe gigant uit Japan. Het is aan de rijke historie en loyaliteit van de profrenners te danken dat Campa het overleefde.

Deze Colnago van de Buckler ploeg is momenteel afgemonteerd met de Suntourgroep ‘Blaze’ in plaats van met Superbe. Helaas is dat kwalitatief minder, maar gelukkig wel van Suntour en dat houdt de variatie in fietsonderdelen nog wat levendig.

Foto’s: © Peter Ravensbergen

Door Peter Ravensbergen, 25 juli 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web