Uit de ordners van Jan …

Gisteren eindigde de Ronde van Frankrijk in Parijs met een meer dan verdiende vierde overwinning van Chris Froome. Precies vijftig jaar geleden won Roger Pingeon de 54ste editie van de Tour.

Het relaas van die editie was de afgelopen weken dagelijks op deze plaats te lezen. Op dezelfde dag, zondag 23 juli 1967, won de Fransman Christian Robini de Tour de l’Avenir.

Op 13 juli 1967, de dag dat Tom Simpson op de flanken van de Mont Ventoux het leven liet, startte in het Zuid-Franse Nimes deze 7e Ronde van de Toekomst.

Namens Nederland stonden Leo Duijndam, Fedor den Hertog, Daan Holst, Jan van Katwijk, John Schepers, Hans Tesselaar, Piet Tesselaar en Rini Wagtmans aan het vertrek. De ploegleider was Jefke Janssen.

In de eindstand was er een vijfde plaats voor Fedor den Hertog en een achtste voor Rini Wagtmans. Dat klinkt mooi, maar het was minder dan verwacht. Jefke Janssen was dan ook niet tevreden.

“Wagtmans had een betere plaats in het klassement kunnen bereiken. Op een dag dat het hem tegenzit geeft hij zich te gemakkelijk gewonnen. Hij heeft in de eerste bergetappe pech gehad en daardoor is hij verslagen.”

De andere tien dagen heeft hij werkelijk geweldig gereden, vond de Limburgse ploegleider. “Dat verlies in de eerste bergetappe was niet meer goed te maken. Een renner met minder kwaliteit krijgt nog wel eens kans op herstel, maar iemand met die klasse mag dit niet gebeuren.”

Meer tevreden was Janssen over Den Hertog. “Die is mij verschrikkelijk meegevallen. Ik had nooit verwacht dat hij in de bergen zo goed met de anderen zou kunnen meekomen. Hij heeft een geweldige wilskracht en met iets meer ervaring zal hij bij de grootsten kunnen komen".

Duijndam en Den Hertog wonnen elk een etappe. Fedor werd ook nog uitgeroepen tot de meest beminnelijke renner van de ronde. Samen met Rini Wagtmans kreeg hij ook nog de prijs van de strijdlustigste coureur!

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 24 juli 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web