ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Hij is in deze Tourweken bijna dagelijks op de buis, hoewel hij dit jaar de Tour niet rijdt. Vorig jaar wel en toen was hij bijna ook dagelijks in beeld. Het was zijn beste Tour en die achttiende plaats in het eindklassement was niet alleen verrassend, maar ook dik verdiend.

Stef Clement is behalve een goede wielrenner ook uitermate goed van de tongriem gesneden, reden waarom we hem op de slogblog als jaren geleden hebben aanbevolen bij Studio Sport. Stef is namelijk een buitengewoon goede analyticus, met een vaak originele insteek.

Aan tafel bij Tour du Jour is hij veel aan het woord en komt hij nogal dominant over. Zeker als ook Erik Dijkstra aan tafel zit, en de twee elkaar fortissimo proberen te overstemmen. Dat is jammer, want met twee dominante gasten aan rafel is het wel eens moeilijk te volgen.

Toen Stef als jonge renner deel uitmaakte van het opleidingsteam van Rabobank, besefte hij dat hij geen aanbieding zou krijgen voor het profteam van de bank. Het was een heel sterke lichting en de kans dat hij bij de twee of drie uitverkorenen zou zitten, achtte hij klein.

Daarom vroeg hij zijn zaakwaarnemer Jacques Hanegraaf eens voor hem rond te kijken naar een ploeg waar hij tot zijn recht zou komen. Hanegraaf had nog met Jean-René Bernaudeau in één ploeg gefietst en zo wist hij Stef bij Bouygues Telecom onder te brengen.

Het klikte in die ploeg met louter Fransen, omdat Bernaudeau en zijn staf zijn naam makkelijk konden uitspreken, ze erg opkeken tegen de opleidingsploeg van Rabobank en omdat Stef toen al uitstekend Frans sprak en dat vinden ze bij een Franse ploeg toch wel een vereiste.

In de twee jaar bij deze ploeg behaalde de geboren Bredanaar een van de grootste successen uit zijn carrière, toen hij in Stuttgart derde werd in het wereldkampioenschap tijdrijden. Achter twee grootheden in die discipline als Cancellara en Bodrogi.

Met die bronzen plak bij het WK was hij in Nederland gelijk weer in de picture en hij kon alsnog tekenen bij het A-team van Rabobank. Met uitzondering van vorig jaar toen hij voor de Zwitserse ploeg IAM Cycling reed, zit hij nog steeds in dezelfde ambiance.

Rabobank werd Blanco, Blanco werd Belkin en Belkin werd lottoNL-Jumbo en Stef veranderde steeds mee, alleen veranderde hij als een cameleon steeds uiterlijk van kleur.

Maar niet van karakter, want als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij het direct. Recht voor de raap en zonder aanziens des persoons.

Foto’s: © Henk TheunsDoor Henk Theuns, 19 juli 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web