ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Herinneringen bij een foto …

Vanaf de dag dat ik voor het eerst iets over hem las, ben ik een fan van Bauke Mollema. Vanwege die verhalen over de onderbroek die hij onder zijn koersbroek aanhield. Of de ritten naar school op een gewone fiets met een zware boekentas op de bagagedrager en dan ruim dertig aan het uur rijden. Prachtig.

Ik heb hem een paar keer mogen interviewen van zijn kant altijd vriendelijk en bereid op alles antwoord te geven. Ik genoot van zijn antwoorden, maar hij vond het allemaal niet zo bijzonder.

Ik heb hem ook een keer gesproken over zijn dagelijkse trainingsrondje. Ik moest een boek maken voor de ANWB met de trainingsrondjes van bekende schaatsers en wielrenners. In elke provincie twee. Voor Groningen belde ik Bauke.

Hij vertelde dat hij altijd alleen trainde langs de Waddenzee, hoog langs de kustlijn waar hij bijna nooit iemand tegenkwam. Daar heeft hij die specifieke stijl ontwikkeld, schokschouderend tegen een bulderende wind in, waardoor hij klimmen leerde.

Helaas is het boek er nooit gekomen en dat vond ik jammer omdat je door over hun training te schrijven soms een heel ander beeld van iemand krijgt, dan door zijn prestaties op het ijs of op de fiets.

Bauke woonde toen nog op een studentenkamertje in de stad Groningen. Hij studeerde niet meer, maar vond het om meerdere redenen wel makkelijk zo. Je kon nat en droog schuren met hem, maar hij was toch vooral iemand die zijn eigen weg koos en zich door niemand liet beïnvloeden.

Dat vind ik zo mooi aan hem. Dat authentieke en dat onvoorwaardelijke geloof in zich zelf. En kritiek, die hij ook in overvloed heeft gehad, glijdt van hem af als water van het verendek van watervogels.

Wat kan het hem nou schelen wat anderen van hem zeggen of schrijven. Hij is honderd procent zichzelf en laat zich door niets en niemand uit zijn evenwicht brengen. Bauke Mollema, een benijdenswaardig mens en voor mij nog altijd een potentiële winnaar van een grote ronde.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 18 juli 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web