ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Bij het zien van de naam BBB Cycling denken we meteen aan de bekende leverancier van onderdelen en accessoires, die met de wielersport te maken hebben. Het is de voortzetting van groothandel Augusta uit Leiden.

Dat bedrijf is in de jaren negentig overgenomen door de oud-renners Chris Koppert en Frank Moons. In 2015 hebben die twee BBB verkocht aan PON. Twee maanden later overleed Frank Moons onverwacht op 56-jarige leeftijd.

PON sponsort momenteel met de naam BBB Cycling onder andere de mountainbikeploeg van Bart Brentjens, en de wielerploegen van La Française des Jeux en Wanty Groupe-Gobert.

Voor de Tweede Wereldoorlog was er ook al een merknaam BBB, eveneens voor rijwielonderdelen. Het merk was eigendom van de N.V. Industriemaatschappij voorheen J.W. Bronwasser Czn. in Breukelen.

De afkorting BBB stond voor ‘Beter Bij Bronwasser’. Bronwasser was een grote ondernemer in Breukelen, aanvankelijk alleen in de waterbouw, maar Bronwasser was later ook actief op andere terreinen.

Zo waren ook een betonfabriek, een metaalwarenfabriek en een machinefabriek eigendom van de Breukelense grootindustrieel. Het laatste bedrijf heeft tot eind jaren zestig bestaan en maakte uiteenlopende producten als stofzuigers en transformatorhuisjes.

Het BBB achterlicht, met Rijkskeur verleend in 1939, werd nog in 1941 te koop aangeboden, met op de verpakking de mededeling dat de BBB lamp 'de eenige lamp is die door verwisseling van het binnenhuls geschikt is bij luchtgevaar’. ‘Vraagt uw leverancier!’, stond er bijna dreigend bij.

Dat had te maken met de regel van de Duitse bezetter dat lampen van voertuigen afgeschermd moesten zijn aan de bovenzijde, om niet als oriëntatie te kunnen dienen voor vijandige vliegtuigen boven Nederland.

Door Otto Beaujon, 14 juli 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web