ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

TOUR DE FRANCE

door Antoine Blondin

Dit is een van de beroemdste boeken die over de Tour de France is geschreven. Dat komt waarschijnlijk meer door de auteur dan de inhoud. Antoine Blondin was een journalist, maar ook een groot schrijver.

Blondin schreef dagelijks een column in L’Équipe en volgde daarvoor ieder jaar de Tour. Hoewel de Nederlandse vertaling dat bekwaam weet te verbergen is het een boek van een hoog literair niveau, want Blondin was een echte literator.

Behalve een aantal boeken over de wielersport heeft hij ook romans geschreven. Boeken die menigmaal zijn onderscheiden met belangrijke literaire prijzen en waardering van de Academie Française.

Hij volgde de Tour de France van 1954 tot en met 1980 en hoewel we hem nooit hebben kunnen betrappen op enige affectie voor ons land, geven die twee jaartallen daar wel aanleiding toe. In 1954 startte La Grande Boucle in Amsterdam en in 1980 won Zoetemelk de Tour.

Blondin beschrijft in dit boek chronologisch de 27 edities die hij achterop de motor op de voet heeft gevolgd. Verwacht echter geen reportages van de etappes, want daar was het Blondin niet om te doen.

Hij schreef over van alles dat hem onderweg opviel en dat had lang niet altijd met wielrennen te maken. Het waren impressies van wat hij in dat circus allemaal meemaakte, dingen die andere volgers onopgemerkt aan zich voorbij lieten gaan.

Het waren vaak literaire hoogstandjes en in zijn beschrijvingen van coureurs wist hij de essentie vaak te raken. Ook de krankzinnigheid van de Tour zelf heeft hij van vele kanten briljant belicht.

Als hij in de vooravond zijn column had getikt, stapte hij van zijn ene in zijn andere leven. De plichtsgetrouwe schrijver werd dan de losbandige alcoholist. Avond na avond ging hij op stap, haalde vaak de hele nacht door om daarna zijn roes uit te slapen in de perszaal.

Toen hem eens werd gevraagd waarom hij dat deed, zei hij: “Ik ben de hele nacht op zoek geweest naar een gesloten kroeg, maar ik heb er geen gevonden.” Ondanks deze slopende levensstijl werd hij 69 jaar en liet hij een groot oeuvre na.

Wielerliefhebbers die niet graag lezen, maar liever plaatjes kijken, moet ik dit boek ontraden. Er staat geen enkele foto in. Wel heeft het boek een prachtige cover. Dat is een foto van een schilderij van William Roberts, de fameuze Engelse kubist.

in samenwerking met wielersportboeken.nl

Door Fred van Slogteren, 13 juli 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web