ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

PETER SAGAN, PORTRET VAN EEN ALLESKUNNER

door Lidewey van Noord

Het zou zo maar kunnen dat de vraag naar dit boek sinds dinsdag skyhigh is gestegen. Peter Sagan was die dag wereldnieuws. Hoewel niet iedereen het daar mee eens is, is de excentrieke Slowaak populairder dan ooit.

Vóór de uitzetting uit de Tour was freelance (sport)journaliste Lidewey van Noord, die het boek heeft geschreven, al te zien in Tour du Jour.

Een struise blondine op een fiets die door Wilfried Genee werd geïnterviewd op de van hem bekende manier. Beetje spottend, beetje voerend, beetje flirterig.

Ik begreep dat ze alles had geprobeerd om haar hoofdpersoon te spreken te krijgen, maar dat hij categorisch had geweigerd. Direct daarna werd Sagan er in de uitzending naar gevraagd.

Veel indruk hadden haar verzoeken niet gemaakt, want hij reageerde nogal geprikkeld en had het over een ‘hij’ die hem had benaderd. Met slechts een korte blik op het boek zei hij nors dat hij daar geen toestemming voor ghad.

Nou kun je best een biografie schrijven zonder medewerking van de hoofdpersoon, maar dan moet je wel andere mensen spreken, die de hem door en door kennen. Dat zijn doorgaans geen ploeggenoten, of een vroegere trainer dan wel een oud-ploegleider waar ze aan refereert, maar zijn vrouw, zijn ouders, of die broer, in ieder geval iemand die dicht bij hem staat. Als die willen praten, natuurlijk.

Als dat ook niet mogelijk is, zit er niets anders op dan alle feiten verzamelen en van die overbekende weetjes een leuk portret boetseren. Dat boetseren beheerst ze als de beste, want het is best een leuk boek geworden, wat pleit voor haar vakmanschap..

Een boek over een supertalent, veelvraat, rockster, beest, natuurwonder, oer-allrounder en nog zo wat kwalificaties die worden gebruikt om het Slowaakse fenomeen te omschrijven.

Als ik Lidewey was, zou ik nog een jaar of twintig wachten en dan opnieuw een poging wagen. Tenzij hij dan een wereldberoemd popartiest is geworden, of anderszins de wereld nog aan zijn voeten heeft.

Maar als hij ploegleider is geworden en op Hilaire Van Der Schueren is gaan lijken, heeft ze een kans het portret te schrijven dat het wezen van Peter Sagan bloot legt.

Nogmaals, het is een leuk boek, maar geen biografie. Daar is meer voor nodig.

PETER SAGAN, portret van een alleskunner is een uitgave van Uitgeverij Q. ISBN 9789021407234. Prijs € 16,50. Ook als e-book verkrijgbaar.

Foto: © Cor VosDoor Fred van Slogteren, 6 juli 2017 12:00

Biografie?

De schrijfster claimt toch ook nergens dat het een biografie is? Slechts een portret. Een geslaagd portret blijkbaar. De recensie wordt op verkeerde merites beoordeeld.
Geplaatst door Frans van den Muijsenberg, 06 juli 2017 13:01:13

Biografie!

Een portret van een persoon in boekvorm, beste Frans is voor mij een biografie. Dan heb je je in die persoon verdiept en in feite de lijnen van zijn karakter gestekend en zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden ingekleurd. Dat is in dit boek enigszins gebeurd en dan is het voor mij een biografie. Een beschrijving van een onvoltooid leven, want een echte biografie begint bij de geboorte en eindigt bij zijn (naderende) dood of in ieder geval na het afsluiten van het leven waardoor de gebiografeerde bekend of beroemd is geworden. De uitgever heeft het over een portret en in de recensies wordt van een biografie gesproken.
Geplaatst door Fred, 08 juli 2017 13:06:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web