Van de boekenplank van Wim …

TOMMY BOY

door Georges De Buyser (Geo) en Johan Van Win

Nog twee nachtjes slapen en de Tour de France 2017 gaat van start. Vijftig jaar na de Tour van 1967, die de geschiedenis is ingegaan als de Tour van Tommy Simpson.

De Brit stierf er op de flanken van de Mont Ventoux, de kale berg die dit jaar niet in het routeschema is opgenomen. Het was wel mooi geweest, als eerbetoon aan Simpson, maar na de chaos van vorig jaar wel begrijpelijk.

Er zijn andere manieren om te herdenken zal de Vlaamse cartoonist Geo hebben gedacht toen hij besloot het drama Simpson in een stripboek vast te leggen. Geo is de nom de plume van Georges De Buyser.

Geo heeft niet alleen de laatste uren van Simpson vastgelegd, maar ook diens gehele wielercarrière en zijn privéleven dat zich voor een groot deel in België heeft afgespeeld.

Als ik terugdenk aan de hilarische verhalen die Jan Janssen me ooit vertelde over zijn vriend Tommy Simpson, dan kan ik me best voorstellen dat Geo vijftig pagina;s op A4-formaat nodig had om het verhaal van Tommy Boy te tekenen.

Er waren natuurlijk ook teksten nodig en die werden geleverd door Johan Van Win. Ik heb het boek nog niet in handen gehad, want het is pas gisteren gepresenteerd in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

Voor wie te jong is om het smartelijke einde van Tommy Simpson niet te hebben meegemaakt, verwijs ik graag naar de geschiedschrijving van Jan Houterman, die met ingang van vandaag de Tour de France van 1967 van dag tot dag volgt.

In samenwerking met www.wielerboeken.nl

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 29 juni 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web