Uit de wasserette van Henk …

Gisteravond zat Hennie Kuiper bij Jinek. Dit naar aanleiding van een uitzending van Andere Tijden Sport die aanstaande zondagavond wordt uitgezonden.

Die aflevering van dat mooie programma gaat over de Tour de France van 1977, de Tour die Hennie – volgens de aankondiging in de programmabladen – had moeten winnen.

Hennie gaf aan tafel bij Jinek een aantal redenen waarom dat niet is gebeurd. Hij had, solo op weg naar winst op Alpe d’Huez, niet al lang voor de streep van zijn overwinning moeten gaan genieten, maar volle bak door moeten rijden naar de finish.

Hij gaf ook de schuld aan de onervarenheid van Peter Post als ploegleider. Omdat die niet van het type renner hield dat Kuiper was. Post hield van jachtrijders als Oosterbosch en vooral Thurau.

Door het winnen van de proloog was de jonge West-Duitser in de gele trui gekomen en die werd door de ploeg verdedigd. Dit ondanks het feit dat Kuiper als kopman was vertrokken.

Der Didi hield de gele trui bijna twee weken en in zijn vaderland groeide de aandacht voor de Tour elke dag met vele procenten. De ploeg reed op Raleigh fietsen en de vraag in dat grote land naar dat merk fiets nam enorme proporties aan.

Niemand die ooit voor hem heeft gereden zal beweren dat Peter Post als ploegleider een genie was. Allerminst, de successen waren vooral te danken aan mannen als Raas en Knetemann. Post was de man die de organisatie neerzette en dat perfect deed. Bovendien was Post in de eerste plaats zakenman.

De gigantische verkopen van Raleigh fietsen in West-Duitsland vond hij waarschijnlijk belangrijker dan de belangen van Hennie Kuiper. Bovendien zat Kuiper in de schaduw van Thurau in een zetel.

Hij hoefde alleen maar in de buurt van de gele trui te blijven, geen tijd te verliezen en zijn slag te slaan op het moment dat Thurau de trui niet meer kon verdedigen.

Niemand geloofde dat de West-Duitser in staat zou zijn om de het geel in Parijs te brengen. Thurau was geen superklimmer en bovendien nog piepjong.

De werkelijke reden waarom Hennie daar op Alpe d’Huez de gele trui misliep, werd gisteravond aan tafel bij Eva Jinek niet besproken. Dat was Hennie’s eigen fout in de tweede etappe toen hij door onoplettendheid twintig seconden verspeelde op Bernard Thevenet. Had hij toen attent van voren gekoerst dan had hij op Alpe d’Huez de trui gepakt en die niet meer afgestaan.

Het genieten van zijn overwinning op Alpe d’Huez waardoor hij seconden verloor en het commerciële gevoel van Peter Post om in verband met de fietsenverkoop in West-Duitsland hebben daar slechts zijdelings mee te maken.

Ik ben benieuwd of het verlies van die twintig seconden in de tweede etappe in de uitzending van zondagavond wel ter sprake komt. Hennie is niet iemand om zaken te verdoezelen.

Dit Raleigh-truitje heb ik overigens niet van hem gekregen, maar van Aad van den Hoek, een van de helpers die er in 1977 bij was.

Foto 2: archief dewielersite.net

DOE MEE AAN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Door Henk Theuns, 28 juni 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web