Uit de ordners van Jan …

Dit is voorlopig de laatste van mijn wekelijkse stukjes die ik uit mijn ordners pluk. Mijn zomerreces breekt aan, maar ik laat jullie zoals gebruikelijk niet in de steek. Daarom ook dit jaar weer een terugblik op een Tour de France uit het verleden.

Daarvoor gaan we vijftig jaar terug in de tijd naar het jaar 1967. Een jaartal dat de kenners direct zullen verbinden met de dramatische dood van Tommy Simpson op de flanken van de Ventoux en met de 19 maart jongstleden overleden winnaar Roger Pingeon

De Tour van 1967 had ook een primeur in de vorm van een proloog. Een korte tijdrit, slechts bedoeld om de volgende dag in de eerste rit met een geletruidrager van start te gaan. Bovendien een ideale manier om het hele deelnemersveld een-voor-een aan het publiek voor te stellen.

Jan Janssen startte op donderdagavond in het 5,7 kilometer lange tijdritje in de startplaats Angers als de grote favoriet voor de eindzege. Hij dankte die favorietenrol aan het feit dat hij in het prille voorjaar de Ronde van Spanje had gewonnen.

Bovendien was hij het jaar ervoor tweede geworden in de Tour. Hij was toen de sterkste, maar had zich door eigen schuld laten verrassen door de Fransman Lucien Aimar, waarvan de Nootdorper, niet vies van grootspraak, had gezegd dat hij in elk been een Aimar had..

De derde favoriet was de Italiaan Felice Gimondi, die de Tour van 1965 had gewonnen en eerder dat jaar de Giro op zijn naam had gebracht. Het zou tussen die drie gaan, was de algemene verwachting en met Pingeon hield niemand rekening.

De uit de buurt van Lyon afkomstige loodgieterszoon stond wel bekend als een goede renner, maar ook iemand die bijzonder wisselvallig was. Hij kon de ene dag alles en andere dag niets.

Kortom, de Tour de France van 1967 was er een van drama en grote verrassingen. Een van de verrassingen was het feit dat in 1967 weer met landenploegen werd gereden. Volgens een belofte van de Tourdirectie. Toen in 1962 de landenformule werd ingeruild voor de merkenformule beloofde het duo Goddet/Lévitan dat er elke vijf jaar weer een Tour met landenploegen zou worden verreden.

Aan de start stonden op 29 juni 130 renners, verdeeld over dertien ploegen van elk tien renners. Met drie Franse, twee Belgische, twee Spaanse en twee Italiaanse ploegen waren de toenmalige grote wielerlanden ruim bedeeld.

Duitsland, Engeland en Nederland moesten het met één ploeg doen en dan was er nog een gecombineerde Zwitsers/Luxemburgse ploeg.

Aanstaande donderdag staat op deze plaats een terugblik op de proloog. Vervolgens dagelijks de etappes van deze in veel opzichten bijzondere uitgave van de Tour de France. Ik hoop dat jullie er veel plezier aan zullen beleven.

Foto: archief dewielersite.net

DOE MEE AAN HET SLOGBLOG TOURSPEL!Door Jan Houterman, 26 juni 2017 10:00

Herinneringen

Dag Fred,

Noem het maar toeval, maar vanmorgen vroeg, dwalend met de hond door het bos, dacht ik zo maar aan Jour de fête, de prachtige film van en met Jacques Tati.
Net luisterde ik naar La Bicyclette van Yves Montand en werd meegevoerd door de mooie beelden die het lied vergezelden. Daarin passeerde zomaar een poster van, inderdaad, Jour de Fête.

Dit moet wel een feestdag worden.

Compliment voor de muziekkeuze.
Geplaatst door Joep Scholten, 26 juni 2017 11:14:42

NK Wielrennen

Joep,
Nu ik je toch aan de lijn heb, je hebt een schitterend parkoers uitgezet in 's Heerenberg en omgeving. Een mooi NK
Geplaatst door Piet van der Meer, 26 juni 2017 15:19:25

Parcours NK

Heb jij het NK parcours uitgezet Joep? Inderdaad prachtig om te fietsen, op tv of live te bekijken of...... om te wandelen. Ik heb zaterdag 2x (in beide richtingen) de volledige 16,6 km gewandeld als training voor de Nijmeegse 4daagse. Na het startschot begonnen en beide keren de finish live gezien. Tussendoor nog de nodige plaatjes geschoten. Heb intens genoten in het mooie Montferland!
Geplaatst door Jan Houterman , 26 juni 2017 17:16:02

Parcours NK

Even voor de duidelijkheid heren, mijn betrokkenheid bij het recent verreden NK is nihil. Het parcours ken ik uiteraard als was het mijn broekzak. Wat wil je?

Vanaf mijn zeventiende reed ik daar minstens 4 keer per week mijn rondjes. Peeske, de Bovendorpstraat te Zeddam (Muur van Zeddam) en natuurlijk die nare knik in Stokkum, gevolgd met een stukje vals plat waar je met minder goede benen net het contact kunt verliezen, tenslotte de aankomst bergop! met een uitloper richting streep die vlak lijkt maar dat net niet is. Je kunt je er heerlijk op verkijken. Bijv. zoals Lars Boom deed.

Ik ben op beide zaterdagen wezen kijken. Op het fietsje heen en terug. Halverwege de Muur van Zeddam. Het was mooi toeven op het terras van voormalig café Brinks pal tegenover de Oswalduskerk.

In die kerk sprak ik ooit mijn overleden schoonmoeder toe en deed dat zo langzaam mogelijk. Vanwege de echo in het gebouw. Mijn constatering 'de heer heeft veel galm in huis vandaag' viel niet bij iedereen in goede aarde.

Maar je hebt helemaal gelijk Jan, de omgeving daar is prachtig.


Geplaatst door Joep Scholten, 26 juni 2017 18:57:42

Excuses

Jan,
Dat Joep Scholten het parkoers uitgezet zou hebben, was een grapje. Joep heeft een paar jaar geleden een boek geschreven met als titel: "Jongens voor onbepaalde tijd" Dat boek speelt zich voor een groot deel af in Zeddam en nabij de Muur van Zeddam. Vandaar de verwijzing naar het parkoers van het NK. Het boek is overigens een absolute aanrader. Als het een wielrenboek was, zou er op Slogblog een recensie geplaatst kunnen worden. Jan, nu ik ook jou aan de lijn heb, zou ik via Fred jouw adres of e-mail adres kunnen krijgen, dan kan ik je mijn boekwerkje over de Tour van 1967 toesturen.
Geplaatst door Piet van der Meer, 26 juni 2017 18:59:32

Tour van 67

Heel graag Piet, ben heel benieuwd! Ik "beleefde" deze Tour bij de voorbereiding voor het eerst want ik was 6 jaar in 1967. Zelfs 50 jaar na dato was het bijzonder, niet alleen dankzij die zwarte 13e juli. Fred, wil jij Piet mijn gegevens doen toekomen?
Geplaatst door Jan Houterman, 26 juni 2017 20:04:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web