ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Herinneringen bij een foto …

Het is al weer een jaar of acht geleden dat deze foto is gemaakt. Door Henk Theuns, de slogblog-medewerker van de woensdagse truitjes. De man links op de foto is Erik Kooyman, programmamaker van TV West.

De regionale zender voor Den Haag, Leiden en omgeving had destijds het plan opgevat om een documentaire te maken over Piet Moeskops en had mij om medewerking gevraaqd. Op de eerste draaidag werden er in de ochtend opnamen gemaakt bij het standbeeld in Woerden van twee sprinters in surplace.

Ik werd daar geïnterviewd over de geschiedenis van het baansprinten, met Moeskops als de Nederlandse aartsvader van die discipline en over zijn sportieve nazaten Arie van Vliet en Jan Derksen.

’s Middags waren we op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag, bij het graf van Moeskops. Een indrukwekkend moment voor iemand als ik, die als kind het boek Temidden der kampioenen had verslonden en het daarna nog vele malen had herlezen.

Het was ook bijzonder omdat de dochter van Moeskops er aanwezig was en ik van haar van alles over haar vader hoorde, dat ik nog niet wist, hoewel ze niet door hem was opgevoed.

Als ik me goed herinner zijn we de volgende dag met de filmploeg en met Henk Theuns in het gemeentearchief van Den Haag geweest, waar de gehele sportieve nalatenschap van de vijfvoudige wereldkampioen sprint wordt bewaard.

Toen we de ruimte betraden waar het archief Moeskops voor ons klaar stond, wist ik niet wat ik zag. Wel twintig grote archiefdozen vol met foto’s, krantenverslagen, een enkele kampioenstrui en kampioenssjerpen, plus nog wat persoonlijke bezittingen stonden er klaar om doorgenomen te worden.

We hebben een paar dozen doorgespit en toen was de tijd op die door de redactie van TV West was gereserveerd. We zouden nog een keer teruggaan, maar dat is er niet van gekomen. Ik heb nooit meer iets van het project vernomen.

Omdat ik het kaartje van Erik had bewaard, heb ik hem gelijk maar gebeld. Het project was destijds afgeketst om financiële redenen, vertelde hij. Hij had toen ook nog niet het vertrouwen van zijn bazen omdat hij niet eerder een documentaire had gemaakt.

In 2014 is Erik onderscheiden met de Stan Storimans Prijs voor de beste documentaire dat jaar over de Haagse Schilderswijk. Mijn telefoontje bracht hem op het idee om het project Moeskops weer eens van de plank te halen. De grote sprinter van lang geleden is in Den Haag nog lang niet vergeten en de documentaire zou best afgemaakt kunnen worden. Wie weet?

Foto’s: © Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 20 juni 2017 12:00

Boeken

Hallo Fred
Even een vraagje bij bovenstaande foto's!Welke imposante boeken ondergaan daar een onderzoekende blik van jou?
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 20 juni 2017 18:41:32

boeken?

Harry, ik heb niet de tijd gehad om alles te bekijken, maar het waren eindeloos veel plakboeken en fotoalbums. Een fantastisch archief diep weggestopt in de krochten van het Haagse stadhuis. Enerzijds goed, want zo blijft het bij elkaar, anderzijds doodzonde dat het zo moeilijk bereikbaar is.
Geplaatst door Fred, 20 juni 2017 20:46:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web