ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

Gerrie Knetemann overleed op 2 november 2004 tijdens een tocht op de mountainbike aan de gevolgen van een longembolie. Ter ere van een van de beste renners uit de Nederlandse wielerhistorie werd in 2006 de eerste editie verreden van De Grote Prijs Gerrie Kneteman.

Een koers voor professionals over een mooi parcours in en rond het Gelderse Oosterbeek. Helaas is de organisatie niet verder gekomen dan twee edities. In 2006, waarvan hiernaast de cover van het programmaboek, en in 2007.

In april 2008 werd besloten de koers dat jaar niet door te laten gaan, vanwege het ontbreken van een hoofdsponsor. De organisatie hoopte met een jaar respijt een nieuwe hoofdsponsor te vinden, maar liet aan het eind van het jaar weten er definitief mee te stoppen.

Heel jammer, want het was een evenement dat recht deed aan alles waar De Kneet voor stond, zo vonden de initiatiefnemers in nauwe samenspraak met zijn weduwe Gré, de kinderen en de vrienden van de wereldkampioen van 1978.

Zijn gedreven ambassadeurschap voor de Stichting Kika (Kinderen Kankervrij) speelde daarbij natuurlijk een hoofdrol. Het was de bedoeling ons land naast de Amstel Gold Race en Veenendaal-Veenendaal een derde internationaal aansprekende profkoers te schenken.

De Grote Prijs Gerrie Knetemann ging op woensdag 28 juni 2006 in Oosterbeek van start. Een koers van honderdvijftig kilometer, bestaande uit vijf pittige rondjes in de omgeving van Arnhem.

De Belg Roy Sentjens (foto 2) van Rabobank werd winnaar en kwam solo in de straten van Oosterbeek over de streep. Steven Kruijswijk bleef in de strijd om de tweede plaats Albert Timmer voor.

Voor Sentjens was het pas de tweede zege in zijn profloopbaan, nadat hij in 2003 Kuurne-Brussel-Kuurne had gewonnen. Die vijf jaar droog staan had alles te maken met fysiek ongemak dat hem lang parten speelde omdat het lang duurde voor de oorzaak was gevonden

Hij bleek uiteindelijk te lijden aan het syndroom van Guillain-Barré, een aandoening die leidt tot spierzwakte. "Ik ben echt even bang geweest dat ik nooit meer zou kunnen koersen, maar ik merkte in de aanloop naar vandaag dat de goede vorm er weer aan zat te komen", zei hij na afloop.

Twee uur voor de heren professionals ging een peloton vrouwen van start voor een wedstrijd van negentig kilometer op hetzelfde parcours. Uiteraard behoorde Roxane Knetemann tot de deelneemsters, maar ze won de naar haar vader genoemde koers niet. De zege ging naar Chantal Beltman (foto 3).

Foto’s: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 19 juni 2017 12:00

"amateur"

Het was een 1.1 koers waaraan met dispensatie ProTour ploegen aan mochten deelnemen. Een probeersel nog maar toen. Steven Kruijswijk was net via de junioren van Westland Wil Vooruit nog maar net lid van het team Van Vliet EBH Advocaten. Nog maar net 19 jaar geworden toen.
Geplaatst door marcoV, 19 juni 2017 22:26:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web