ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Artistiek fietsen of kunstfietsen is een verbluffende tak van de wielersport. Bekijk de ongelooflijke filmpjes op Youtube maar eens: het is pure acrobatie wat de mannen en vrouwen op hun fietsen laten zien.

Merkwaardig is, dat de sport vrijwel uitsluitend beoefend wordt in Duitstalige landen en gebieden. Naast de voormalige staten DDR en West-Duitsland is de sport ook heel populair in Oostenrijk.

En niet te vergeten de Duits sprekende delen van Denemarken, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Nederland. Nederland?

Ja, ook in ons land wordt Duits gesproken en er is ook een kunstfietsvereniging in ons land. 'De Heidebloem', in het dorp Palemig (tegenwoordig gemeente Heerlen). De taalgrens tussen ons land en Duitsland is niet gelijk aan de landsgrens.

De dialecten, zoals dat in Kerkrade, Spekholzerheide, Vaals, Bocholtz, Schinveld en Waubach worden gesproken, zijn in wezen Duitse dialecten. België heeft een officieel Duits kanton, en in Frankrijk wordt er nog Duits gesproken in het Saarland en de Elzas.

Als je de lijsten met wereldkampioenen vanaf 1956 op Wikipedia bekijkt, dan zijn het allemaal Duitsers, op een verdwaalde Zwitser, Deen of Tsjech na.

Buiten Duitsland is Zwitserland eigenlijk het tweede grootste land van het kunstfietsen. Alle nationale kunstfietsbonden zijn ook aangesloten bij de UCI en de Heidebloem is aangesloten bij de KNWU.

De kunstfietsers rijden allemaal op tubes. Voorheen maakte Continental wedstrijdtubes voor het kunstfietsen, maar ik zag dat die dit jaar niet meer in de fietsbandencatalogus van het Duitse merk staan

Vroeger was het merk Kowalit van de VEB Gummiwerke Thüringen populair, en vermoedelijk komen de tubes voor de huidige generatie kunstfietsers van Tufo uit Tsjechië.Door Otto Beaujon, 16 juni 2017 12:00

Sagan

Lijkt me wel iets voor Peter Sagan als hij is uitgefietst.
Geplaatst door Michel van Vuren, 16 juni 2017 15:53:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web