Het balhoofdplaatje van Otto …

© Otto Beaujon

“Göricke was één van de oudste fietsenfabrieken van Duitsland, want het bedrijf werd in 1874 door August Nippel opgericht. Eigenaardig is, dat de merknaam wel een eigennaam is maar niet die van de oprichter en eigenaar. Misschien was Göricke wel Nippel’s maitresse, of maecenas? In elk geval werd het bedrijf uit Bielefeld na de tweede wereldoorlog de grootste fietsenfabrikant van Duitsland, een twijfelachtige eer want met allen die ooit ‘de grootste’ waren is het meestal slecht afgelopen. De Duitse fietsencultuur kent trouwens nauwelijks grootse merken. Brennabor en Diamant hadden ooit wel een uitstraling tot ver over de Duitse grenzen, maar een enthousiaste aanhang, zoals Bianchi, Pinarello of Colnago is er nooit geweest.
Göricke maakte vanaf 1903 ook motorfietsen en ging daarmee door tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. Ondanks dat bleef het toch vooral een fietsenfabriek. Wat de sponsoring betreft was de naam Göricke ...

... onlosmakelijk verbonden met de zaalsporten op twee wielen, zoals het artistiek fietsen en het fietsvoetbal. In Duitsland was artistiek fietsen een onderdeel van de wielersport met een veelvoud aan beoefenaars in vergelijking tot het weg- en het baanwielrennen. Daarom was er voor de keus van Göricke wel iets te zeggen.  
Het bedrijf heeft bijna 125 jaar bestaan, maar eind jaren negentig kwam het merk in handen van concurrent, Panther Werke. De enorme fabriek (waar de stad Bielefeld inmiddels ruimschoots omheen gegroeid is) werd gesloopt en de productie werd overgeheveld naar de Panther fabrieken elders in Duitsland en naar de Panther fabriek in Siaulai, Estland. De bodem onder de fabriek in Bielefeld, zo liet de gemeentelijke voorlichter weten, was op sommige plaatsen tot 38 meter diepte afgegraven vanwege de verontreiniging met cadmiun, koper, nikkel en chroom. Göricke had zijn ijzerwerk altijd deugdelijk beschermd, maar het afvalwater van de galvanische baden meer dan een eeuw lang de grond in laten lopen. Inmiddels staat er temidden van een zee aan nieuwbouwflats een bescheiden monument ter nagedachtenis aan het eens zo grote fietsenmerk Göricke.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 27 april 2007 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web