Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Soms slaat mijn fantasie op hol. Meestal omdat ik ergens door gegrepen word. Op zondag 28 mei gebeurde het weer eens dat mijn gedachten alle kanten opvlogen en er uit een aantal idiote invallen een logisch verhaal ontstond dat ik graag met jullie wil delen.

In de ochtenduren was ik in mijn werkplaatsje bezig. Derailleur afstellen, nieuwe remblokjes monteren op de hier afgebeelde prachtige Cascarsi racefiets. Dat klinkt Italiaans en dat is ook de bedoeling van de Nederlandse maker. Een Italiaans klinkende merknaam verkoopt beter dan een even goed exemplaar dat 'Roest' heet, ik roep maar wat.

Zo’n fiets wordt in de wielersport een nep-Italiaan genoemd en bij die associatie dacht ik gelijk aan Vincenzo Nibali, een van de drie concurrenten van Tom Dumoulin, later op de dag in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Italië. Vier coureurs die binnen een marge van een minuut in een tijdrit om de eindzage gingen strijden.

Nibali komt van het eiland Sicilië en - dat heb ik eens in een interview gelezen - voelt zich in de eerste plaats Siciliaan en pas in de tweede plaats Italiaan. Ging die misschien Tom Dumoulin verslaan?

Tom, een Nederlander met een Franse familienaam, reden waarom ik vervolgens aan Thibaut Pinot dacht, de Fransman met de naam van een druif, die van de drie grootste concurrenten van Tom wel eens de beste tijdrit in de benen kon hebben. Bovendien had die Pinot een dag eerder de sterkste indruk gemaakt.

En die derde dan? Die kleine in de roze trui. Nairo Quintana, een renner uit het verre Colombia? Met een mooie exotische naam beginnend met de minst gebruikte letter uit ons alfabet. Ik ken iemand in Nederland die Quirinus heet, maar dat is zijn voornaam. Achternamen met een Q zijn zeldzaam.

De enige die me poetsend te binnen schoot is Quichotte, de dolende ridder uit het boek van Cervantes. Don Quichotte, die tegen molens vocht. Verrek molens, betekent de naam Dumoulin niet gewoon Van der Molen of Van der Meulen, namen die in ons land heel veel voorkomen?

Don Quichotte versus Tom Dumoulin. Een klein van top tot teen in het roze gestoken indiaantje op een roze kinderfiets tegen een indrukwekkende atleet die een molen van 58x11 als reusachtige wieken in de rondte laat draaien om alles wat in de buurt komt als rare snijbonen te vermalen. Ik zie het voor me.

Tevreden hang ik mijn steeksleutels en schroevendraaiers aan het rek en berg mijn poetsdoeken op. Noch die nep-Italiaan, noch die wijndruif, noch een spartelende Don Quichotte hebben ook maar een schijn van kans. Voor de eerste is er nep-hoop, voor de tweede de bittere droesem van de afdronk en de derde zal naar huis gaan met het roze van de voorlaatste dag.

Als laatste handeling hang ik mijn Cascarsi aan de zoldering en lees op de bovenbuis de naam van de bouwer uit het Brabantse Geffen. Ad van de Meulenreek. Dit kan geen toeval zijn. Meulen is hetzelfde als Molen en reek …, wat betekent reek? In de huiskamer pak ik de Dikke Van Dale uit de kast. En wat staat er als verklaring? Reek, reke – te reke bringen = herstellen. Alle namen en gedachten vallen als een legpuzzel in elkaar.

Ik ben die middag niet voor de tv gaan zitten, maar ben op mijn Cascarsi een lekker stukje gaan fietsen en zag in mijn straat hele families nagelbijtend voor de tv in de kamer zitten.

Ik hoef niet te kijken. Ik ken de uitslag en fiets zonder twijfels mijn woonplaats uit en zie even later aan de horizon de molens van Kinderdijk draaien.

Ik kijk en mompel ‘acht-en-vijftig-elf, acht-en-vijftig-elf en krijg kippenvel. Verdomd, één omwenteling duurt net zo lang als ik dat getal kan uitspreken. Ik brul in mijn eenzaamheid een oerkreet, maar kan mijn geluk met niemand delen. Wat een heerlijke dag.

Door Peter Ravensbergen, 13 juni 2017 10:00

leuk stuk

Wat een leuk stukje Peter. Complimenten.
Geplaatst door Michel van Vuren, 13 juni 2017 17:11:17

Peter R. de Fiets

Helemaal met Michel eens. Mooi geschreven, met veel interessante informatie. Zelf heb ik een achternaam met de weinig voorkomende letter Q. Geen licentie gehad, wel jarenlang gefietst bij toerclub Le Champion. Onder andere op een Vittorio, een nep-Italiaan van Jan Groot uit Alkmaar.
Geplaatst door Jan Quax, 14 juni 2017 05:33:04

cascarsi

Ben in het gelukkige bezit van een Cascarsi.
Voor mijn bloggetje zet ik die op de foto met molens die ik al fietsend op de Cascarsi passeer.
En zo hoort dat.
En verder: Querido?
Geplaatst door Fabio Farelli, 17 juni 2017 15:39:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web