Uit de ordners van Jan …

In december 1994 maakte Greg LeMond bekend dat zijn professionele fietsloopbaan ten einde was. De zeldzame spierziekte Mitochondrial Myopathy dwong hem daartoe. "In mijn loopbaan heb ik heel wat tegenslagen moeten overwinnen, bij deze moet ik mij gewonnen geven."

Ongeveer een jaar later verscheen als losse bijlage bij het magazine VELO News & Inside Triathlon een prachtige bijlage met de titel Greg LeMond: The Official Story. In tachtig pagina’s wordt de drievoudige Tourwinnaar geportretteerd.

LeMond was op het moment dat hij zijn fiets aan de wilgen hing nog maar 33 jaar. Zijn laatste topprestatie leverde hij in 1990 met zijn derde Tourzege. Zijn laatste koers was de zesde etappe van de Tour de France van 1994.

Hij kon in een vlakke rit in Bretagne het tempo niet meer volgen en stapte, geruisloos, in de bezemwagen. Hij was ook twee keer wereldkampioen, te weten in 1983 in het Zwitserse Altenrhein en in 1989 in Chambery.

Behalve met prestaties op de racefiets baarde de Amerikaan ook op andere fronten opzien. Zo maakte hij zich sterk voor een veel betere salariëring voor wielrenners. Door hem deden de miljoenensalarissen hun intrede in het peloton.

Ook op fietstechnisch gebied was hij vernieuwend. Zo introduceerde hij het triathlonstuur en velen weten nog wanneer dat was. Tijdens de slottijdrit van de Tour van 1989.

Of het inderdaad alleen aan dat opzetstuurtje lag is de vraag, maar Greg maakte vijftig seconden goed op de Fransman Laurent Fignon en won de Tour met acht seconden, het kleinste verschil ooit.

Een absoluut hoogtepunt in zijn loopbaan vond hij zelf de benoeming tot Amerikaans sportman van het Jaar en de ontvangst op het Witte Huis. Wielrennen kreeg ineens betekenis in de Verenigde Staten.

Greg Lemond wekte meelij en hoongelach op toen hij na het behalen van zijn eerste Tourzege tijdens een jacht op wilde kalkoenen per ongeluk door zijn zwager werd neergeschoten. Op de operatietafel waren de artsen urenlang bezig met het verwijderen van tientallen stukjes hagel.

Een stuk of veertig stukjes lood bleven in zijn lichaam achter, maar dat belette hem niet toch weer op het hoogste niveau terug te keren. Nu zoeken artsen een verband tussen de restanten hagel - in lever, longen en bij het hart - en de opgetreden spierkwaal.

Op 26 juni aanstaande wordt Greg Lemond 56 jaar. Voor velen is hij nog steeds de beste Amerikaanse wielrenner aller tijden. Vergelijkingen met Armstrong gaan volgens hem niet op, want van doping moest LeMond nooit iets hebben.

Hij zette openlijk vraagtekens bij de zeven tourzeges van Armstrong en beschuldigde hem impliciet van dopinggebruik. Als je dat durft moet je wel heel zeker van je zaak zijn.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 12 juni 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web