Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 12 juni …

In november 1959 ontving Raphaël Geminiani, met nog een aantal andere beroemde Franse renners, een uitnodiging van president Charles De Gaulle persoonlijk, om medio december naar Opper Volta, het tegenwoordige Burkino Faso, te vertrekken om daar de onafhankelijkheid van deze Franse kolonie te helpen opluisteren.

Er zouden enkele wielerkoersen worden gehouden en verder zouden de heren op safari gaan. Een leuk snoepreisje aan het eind van een lang en zwaar seizoen, waarin de 34-jarige veteraan nog 34ste was geworden in de Tour de France.

Een paar dagen voor het vertrek liet Louison Bobet echter weten niet te zullen gaan en aangezien de drievoudige Tourwinnaar de topattractie zou zijn, dreigde het feestje te devalueren.

Geminiani wist echter een oplossing en belde zijn vriend Fausto Coppi. Weliswaar was de campionissimo anno 1959 geen schaduw meer van de grote atleet die hij in het begin van de jaren vijftig was, maar zijn naam had nog steeds een magische aantrekkingskracht en De Gaulle, reageerde opgelucht.

Tien dagen duurde het verblijf en vlak voor kerst waren de heren weer thuis. Op 24 december belde Coppi met Geminiani met de mededeling dat hij bezig was een nieuwe wielerploeg te formeren voor sponsor Tricofilina en wilde daarin ook enkele jonge Franse renners opnemen. Of Gem soms een tip had?

Geminiani noemde enkele namen en merkte op dat hij zich al de hele dag beroerd voelde. Coppi antwoordde dat hij wat grieperig was, maar dat zou wel weer overgaan. Op kerstdag werd Geminiani aan het eind van de middag ernstig ziek en zijn temperatuur was opgelopen tot ver boven de 41 graden.

Geschrokken belde zijn vrouw de dokter en die kwam onmiddellijk. Toen de huisarts hoorde dat zijn beroemde patiënt net uit Afrika terug was, belde hij direct met een kliniek voor tropische ziekten in de omgeving van Clermont Ferrand, de woonplaats van de familie Geminiani.

Dokter Bruggière was bereid direct te komen. Aan het bed van de doodzieke wielrenner, herkende de arts de verschijnselen en na bloedonderzoek werd zijn vermoeden bevestigd: Geminiani was besmet door een malariamug en wel van de dodelijke variant van deze massamoordenaar onder de insecten.

Na een steek van deze parasiet worden de rode bloedlichaampjes in hoog tempo afgebroken en – indien niet behandeld – sterft de patiënt onherroepelijk na acht tot tien dagen. Geminiani kreeg direct de juiste medicijnen en knapte al snel op, maar niet zodanig dat hij als wielrenner nog een toekomst had.

Nadat de diagnose was gesteld, belde mevrouw Geminiani in allerijl met Huize Coppi. Ze hoorde dat de grote Fausto met dezelfde klachten naar het ziekenhuis was vervoerd en ze adviseerde de familie de diagnose van dokter Bruggière aan de behandelende artsen over te brengen.

Die negeerden het advies echter en op 2 januari 1960 overleed de man, die door velen als de grootste wielrenner aller tijden wordt beschouwd.

Raphaël Geminiani begon nog een succesvolle carrière als ploegleider van onder andere Jacques Anquetil en hij viert vandaag zijn 92ste verjaardag. Laten we hopen in goede gezondheid.

Hij is de laatste levende van een grote en unieke wielergeneratie met namen als Coppi, Bartali, Bobet, Robic, Van Steenbergen, Ockers en Koblet. Old soldiers become legends, while they slowly fade away!

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 12 juni 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web