Het was me het weekje wel …

Als voorbereiding op de Tour de France zal de Dauphiné van dit jaar wat tegengevallen zijn. Met slechts één echte bergrit was het niet echt een kluif voor de echte klimmers.

Toch wordt de einduitslag, als er vandaag geen gekke dingen gebeuren, een klassement dat voor de Tour niet zou misstaan met namen als Porte, Froome, Aru en Valverde bij de eerste vijf.

Ons land was niet vertegenwoordigd door een van onze grote namen, maar er was wel weer een verrassing. Niet Sam Oomen kwam verrassend uit de hoek, hoewel zijn veertiende plaats in de waarschijnlijke eindstand niet slecht is, maar Koen Bouwman (foto 1) van lottoNL-Jumbo die vanmiddag (eveneens waarschijnlijk) gehuldigd gaat worden als winnaar van het bergklassement.

Een ventje dat eruit ziet als een jongetje van vijftien, sprokkelde waar mogelijk overal punten en stelde gisteren zijn trui veilig door in een ontsnapping van zeventien renners mee te gaan in een rit met zes cols, waarbij L'Alpe d’Huez.

Het deed me denken aan de Ronde van Zwitserland van vorig jaar toen de jonge Zeeuw Antwan Tolhoek hetzelfde deed. Na de generatie Gesink, Kruijswijk, Mollema en Dumoulin komt er dus weer een generatie ronderenners achteraan, als ik Sam Oomen daar ook bij reken.

Over de Ronde van Zwitserland gesproken, die is gisteren ook weer begonnen. Met een proloog van zes kilometer met gelijk drie Nederlanders bij de eerste tien. Tom Dumoulin als vijfde, Lars Boom als zevende en Steven Lammertink als negende.

Met de prachtige tijdritzege van Jos van Emden in de Giro nog in het geheugen, mogen we zeggen dat we behalve klimmers ook over meerdere goede tijdrijders beschikken.

Ik ben benieuwd met welke intentie Dumoulin naar Zwitserland is afgereisd? Wil hij lekker de ketting strak houden of heeft hij ambities voor het klassement?

Ik denk het eerste, maar Tom een beetje kennend zou het me niets verbazen als hij bij de eerste bergen zoiets krijgt van, nu ik hier toch ben, wil ik wel eens weten hoe ver ik kan komen. En daarna lekker met vakantie.

Er zijn gisteren 23 landgenoten vertrokken, waarvan de meeste in de ploegen van LottoNL-Jumbo, Sunweb en Roompot. Opvallende namen zijn Steven Kruijswijk en Pieter Weening (foto 2) van wie ik wel wat verwacht. Vooral van Weening, vorig jaar in de stromende regen nog winnaar van de koninginnenrit.

Negen etappes, waarvan drie in het hooggebergte moeten een boeiende ronde kunnen opleveren. Volgende week zondag in mijn volgende weekje zullen we wel ongeveer weten hoe de hazen gelopen hebben.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 11 juni 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web