Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 11 juni …

Wie de naam Michele Gismondi noemt, zegt die meestal in één adem met die van Fausto Coppi. Hij was echter niet de meesterknecht van de grote campionissimo, want dat waren vooral Pezzi en Carrea.

Gismondi had duidelijk meer in zijn mars en hij diende Coppi zes jaar als de helper, die ook nog in de finale een rol kon spelen. Eerst vier jaar bij Bianchi en vervolgens twee jaar bij Carpano.

Hij was loyaal, trouw en opofferingsgezind en dat is waarschijnlijk de reden dat zijn palmares geen hooglied is geworden met klinkende overwinningen. Hij was een renner die altijd in de uitslagen stond, maar zelden of nooit op het erepodium.

Hij behaalde wel enkele mooie zegepralen maar altijd in zijn vaderland, want Italianen kwamen in die tijd, behalve voor de Tour en het wereldkampioenschap, nauwelijks hun land uit.

Zo reed Gismondi slechts één maal de Tour de France en dat was in 1959 toen hij als 29ste in de eindklassering in Parijs aankwam.

Bij de wereldkampioenschappen op de weg reed hij drie maal bij de eerste vijf, maar slechts één maal stond hij op het podium. Dat was eveneens in 1959 toen het WK op het autocircuit van Zandvoort werd verreden.

Hij stond er als tweede achter de nieuwe wereldkampioen, de Fransman André Darrigade en voor de Belg Noël Foré. Het glooiende autocircuit was voor de uit de Marche afkomstige Italiaan niet zwaar genoeg om Darrigade kwijt te spelen.

In eigen land reed Gismondi zijn beste wedstrijden. Tussen 1953 en 1959 startte hij onafgebroken in de Ronde van Italië en een dertiende plaats in het eindklassement in 1955 was zijn beste resultaat.

Voor de grote ronden kwam hij iets tekort, maar hij is toch de geschiedenis in gegaan als een van de betere Italiaanse renners van de jaren vijftig.

Michele Gismondi overleed op 4 september 2013. Hij werd 82 jaar.

Foto’s: archief dewielersite.netDoor Fred van Slogteren, 11 juni 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web