Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 8 juni …

Ik heb doorgaans weinig moeite om in slaap te komen, maar een enkele keer overkomt het me dat ik die niet kan vatten. Schaapjes tellen helpt niet en daarom heb ik een eigen methode ontwikkeld.

Hoofdrekenen. Ik geef me zelf dan een som op. Vaak heeft zo’n opgave betrekking op de wielersport, zoals hoeveel dagen schelen Peter Post en Jan Janssen in leeftijd.

Toen ik dat had berekend en ik nog steeds niet sliep, wilde ik weten hoeveel dagen Jan Janssen en Joop Zoetemelk schelen. Laten die twee uitkomsten nu vrijwel gelijk zijn.

Tussen Post en Janssen liggen 2379 dagen en tussen Janssen en Zoetemelk 2389 dagen. Omdat ik van alle drie een biografie heb geschreven werd ik nieuwsgierig wie volgens deze berekening mijn volgende hoofdpersoon zou zijn.

Ik kwam uit bij Ad Tak, 2378 dagen liggen er tussen 3 december 1946 en 8 juni 1953. Ik viel tevreden in slaap om de volgende dag eens uit te zoeken wat die Ad Tak had gepresteerd om een biografie te verdienen.

Het viel tegen. Hij was wel een goede amateur geweest, die in 1975 kampioen van Nederland op de weg was geworden, met Gerard Tabak als tweede en Jan Damen als derde op het podium.

De renner uit Oud Gastel liet er een bescheiden profcarrière op volgen en zijn overwinning in 1985 in de Ronde van Boskoop is, voor zover ik kan nagaan, de enige bij de beroepsrenners.

Een biografie van Ad Tak zat er niet in. Mijn uitgever vond het geen goed idee. Mijn accountant ook niet en mijn vrouw beloofde me een langdurige vechtscheiding. Toen was ik om.

Wat niet wegneemt is dat Ad Tak vandaag zijn 64ste verjaardag viert. Ik hoop in goede gezondheid en weinig slapeloze nachten.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 8 juni 2017 9:00

Ad Tak

Ad heeft nog een goede gezondheid en woont nog steeds in Oud Gastel. Rijdt nog wekelijks zijn rondjes en is lid van TC De Pion in Bosschenhoofd
Geplaatst door Pierre Pellenaars, 10 juni 2017 11:34:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web