Uit de wasserette van Henk …

Ik heb hem afgelopen zaterdag weer eens ontmoet en kort gesproken. Het was op het zonovergoten terras van een gerenommeerde horecagelegenheid in Oisterwijk.

Hij droeg een overhemd met korte mouwen en had – veel te warm - geen enkele behoefte dit truitje aan te trekken, zo hij dat al had gekund want het was niet in de buurt.

Jo de Roo wordt op 5 juli aanstaande tachtig jaar en dat kun je niet aan hem zien. Hij had het gezellig, net als al die andere wielervrienden die er aanwezig waren op uitnodiging van Koos Tacx en Gerard Prudon.

Dit truitje is door Jo gedragen in de tijd dat hij voor Saint Raphael reed, een Franse ploeg waar hij van 1963 tot en met 1966 onder contract stond.

Ik weet niet precies of het truitje bedoeld was om er in de winter in te trainen, of dat het een zogeheten tafeltruitje is dat de renners tijdens etappekoersen na het douchen en masseren aantrokken om fris en fruitig aan de maaltijd te gaan.

Het was de tijd dat de Franse ploegen ons land nauwlettend in de gaten hielden. Ieder jong amateurtalent werd gespot en bij voldoende kwaliteit naar Frankrijk gehaald. Niet om daar miljonair te worden, want ze verdienden er drie keer niks.

Maar dat was altijd nog beter dan in Nederland blijven, want daar verdienden de achterblijvers vijf keer niks. Plus dat ze in dat grote land veel meer kans hadden om prijs te rijden.

De besten van dat Nederlandse vreemdelingenlegioen, zoals Ab Geldermans, Jo de Haan, Michel Stolker en ook Jo de Roo, mochten ook wel eens voor eigen kans rijden. Dat leverde in het geval van Jo zes klassieke zeges op.

Hij won twee keer Parijs-Tours, twee keer de Ronde van Lombardije, de Ronde van Vlaanderen en Bordeaux-Parijs. Verder won hij drie Touretappes en was hij twee keer kampioen van Nederland.

Jo was in zijn tijd een geweldige klasbak, hij is alleen in het verkeerde land geboren. Als geboren Fransman had hij het nog veel verder gebracht.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 7 juni 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web