Uit de ordners van Jan …

Gisteren startte de 69ste editie van het Critérium du Dauphiné met een rit over 170 kilometer met start en finish in Saint-Étienne. Deze etappekoers bestaat al sinds 1947 en geldt als een belangrijke voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France.

In het parcours van het Critérium du Dauphiné, tot 2009 bekend onder de naam Dauphiné Libéré, zijn steevast bekende Alpencols opgenomen. Zoals komende zaterdag de Alpe d’Huez. Alleen wordt de ‘Nederlandse berg’ niet via de kant met de 21 haarspeldbochten genomen.

De eerste editie vond plaats in 1947 en de winnaar was de Pool Édouard Kablinski. Vijf renners slaagden er tot nu toe in om deze wedstrijd drie keer te winnen: de Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet, de Spanjaard Luis Ocana en de meest recente: de Brit Chris Froome.

Omdat de eerste vier al lang met wielrennen zijn gestopt kan Froome komende zondag alleen recordhouder worden, maar dan moet hij wel winnen. Dat zal hij zeker gaan proberen.

Het blad Alpes Loisirs, waarvan de cover hier staat afgebeeld, is een jubileumuitgave, in 1997 uitgekomen ter gelegenheid van de vijftigste editie. Alle Nederlandse podiumplaatsen waren toen al behaald.

De enige landgenoot die de Dauphiné ooit heeft gewonnen is Johan van der Velde, die in 1980 deze koers winnend afsloot. Verder waren er tweede plaatsen voor Henk Lubberding en Steven Rooks, terwijl Joop Zoetemelk drie keer als derde is geëindigd.

In de Dauphiné van 1976 boekten drie Nederlanders, Joop Zoetemelk, Roy Schuiten en Gerard Vianen, elk een ritzege. Voor Vianen, de in 2014 overleden man uit Kockengen, was dat ongetwijfeld een van de hoogtepunten van zijn wielerloopbaan.

Het was de negende en laatste etappe, een rit over 201 kilometer van Carprentas naar Montélimar, die hij won door in de eindsprint de Fransman Perret te verslaan. Door de zege won Vianen ook het puntenklassement, waarin hij voor de laatste etappe nog de derde plaats bezette.

Gerard Vianen was een rustige en bescheiden man zonder kapsones die altijd gewoon Gerard bleef. Op de site van de Gerard Vianen Classic staat een uitspraak van hem die precies weergeeft hoe hij in het leven stond.

“Het leven is betrekkelijk. Je mag hier een poosje rondlopen en doen wat je wilt. Ik heb vaak in de belangstelling gestaan door de wielrennerij, maar dat wil niet zeggen dat ik iets meer ben dan een ander.”

Foto 2: © T&T Tekst & Traffic

Door Jan Houterman, 5 juni 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web