Uit de wasserette van Henk …

In de jaren tachtig was Spanje een mooi alternatief voor Nederlandse beroepsrenners die niet bij een Nederlandse, Belgische of Franse ploeg terecht konden.

In Spanje was de Nederlandse trainer en coach Albert Stofberg werkzaam. Met zijn keiharde methoden leidde hij de renners die bij een Spaanse ploeg wilden rijden op en wist ze vaak met succes aan een contract te helpen.

Zo kwam ook de kleine Brabantse sprinter Mathieu Hermans in Spanje onderdak en van 1987 tot en met 1989 reed hij drie jaar in dit truitje van zege naar zege. Caja Rural, een Spaanse bank, is nog steeds in de wielersport actief.

Weliswaar niet meer op het hoogste niveau, maar als ProContinental formatie zal de ploeg met een wildcard dit jaar wel weer meedoen aan de Vuelta a España, zeker nu ze sinds ze zich hebben verzekerd van een sterke kopman als Yuri Trofimov.

Maar deze Rus liep nog in de luiers toen Mathieu Hermans in dienst van Caja Rural triomfen vierde. De Goirlenaar was namelijk een van de snelste sprinters van zijn generatie en dat vertaalde zich in heel wat overwinningen in massasprints.

Vooral in Spanje was hij succesvol. Zo won hij tien ritten in de Vuelta en vijf in de Ronde van Murcia. Buiten Spanje lukte het minder vaak om een rit te winnen. Wel won hij er twee in de Ronde van Nederland.

Mathieu startte vijf keer in de Tour de France en pas tijdens de vierde keer slaagde hij erin een rit te winnen. Waar hij in Spanje de ene na de andere koers won, daar werd het almaar uitblijven van succes in de Tour bijna een trauma.

Tot die elfde rit in de Tour van 1989 de ban werd gebroken. Helaas is het maar bij één Tourrit gebleven. Wel won hij in de belangrijkste wedstrijd van het jaar twee maal de Rode Lantaarn, de prijs voor de renner die als laatste in het algemeen klassement eindigt.

Vóór Mathieu voor Caja Rural ging rijden, reed hij twee jaar voor de Spaanse ploeg Seat-Orbea en na Caja Rural nog een jaar bij Seur, ook een Spaanse ploeg.

Of hij er rijk van geworden is, betwijfel ik omdat je in die tijd nogal eens verhalen hoorde van niet betalende sponsors. Wel heeft hij er een belangrijke vaardigheid aan overgehouden; Mathieu spreekt vloeiend Spaans en dat komt altijd van pas als internationaal verkoopleider van Bioracer.

Foto: © Cor Vos

Door Henk Theuns, 31 mei 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web