Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 31 mei ...

Jean Luc Vandenbroucke is een voormalige Belgische profwielrenner uit het Franstalige Moeskroen. Hij was een zeer talentvolle coureur met een mooie erelijst, maar er ontbreekt een echt grote overwinning. Natuurlijk is Blois-Chaville, in de jaren tachtig de benaming voor Parijs-Tours een klassieker. Maar toch …

Bij iemand die overliep van talent en als een god op de fiets zat, denk je toch aan een of meer van de grote klassiekers. Wel werd hij een keer derde in de Ronde van Vlaanderen. Milaan-San Remo lag hem ook goed en daarin werd hij een keer tweede, zij het met een vlekje.

Hij was een grote belofte want in de jeugdrangen won hij alles wat er te winnen was, met als hoogtepunten het kampioenschap van België op de weg en een nationaal en een Europees kampioenschap achtervolging.

Hij was een begenadigd tijdrijder en een specialist in prologen. Zo’n kort ritje kon hij als een raket afraffelen en in een prachtige stijl. Alles was in harmonie als hij voor een contre la montre op de fiets kroop.

De Grote Landenprijs, De GP Eddy Merckx en de Trofeo Baracchi, met het wonderkind Fons De Wolf aan zijn zijde, staan fier op zijn palmares. Maar hij kon meer.

De grote ronden waren niet aan hem besteed, maar korte rondritten lagen hem wel. De Tour de l’Aude, de Vierdaagse van Duinkerke, de Driedaagse van De Panne en de Tour de l’Oise staan allemaal op zijn erelijst.

Bij de naam Jean-Luc Vandenbroucke denk ik ook aan de politiek, want als actief renner zat hij in de gemeenteraad van zijn woonplaats Moeskroen en ik geloof niet dat hij daar voor spek en bonen heeft gezeten.

Na zijn carrière werd hij de eerste ploegleider bij Lotto, de sponsor die als Lotto-Soudal nog steeds in de wielersport actief is. Ook was hij commentator bij de RTBF bij wielerwedstrijden.

Jean-Luc is de vader van Jean-Denis Vandenbroucke, die drie jaar lang bij de profs reed, en de oom van wijlen Frank, de renner die de eerste was die zijn hond in de wielersport introduceerde, door in zijn huis een volledige apotheek voor het beestje aan te leggen.

Helaas zit er ook op de carrière van zijn oom een dopingsmetje, want na zijn tweede plaats in Milaan-San Remo bleek de wielrennende politicus positief. De tragiek van het leven van Frank is hem echter bespaard gebleven.

Jean-Luc Vandenbroucke viert vandaag zijn 62ste verjaardag.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 31 mei 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web