Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Ik ben een Dumoulist en nog een beetje in de ban van de honderdste uitgave van de Giro d’Italia. De eerste ging in 1909 van start, als tegenhanger van de gelijknamige autorace die al in Italië plaatsvond en georganiseerd werd door de Corriere Della Sera.

De organisatie van de Ronde van Italië voor wielrenners was van meet af aan in handen van La Gazetta Dello Sport, een sportkrant die op roze papier werd gedrukt, reden waarom de leiderstrui van de Giro al decennialang dezelfde kleur heeft.

Tientallen jaren lang wisten de Italianen de eindzege in eigen land te houden en de eerste buitenlander die de Italiaanse hegemonie wist te doorbreken was in 1950 de Zwitser Hugo Koblet.

Ter ere van de Giro vandaag een roze fiets, hoewel dat op de foto moeilijk te zien is. Het is een WBR Sport uit de Rotterdamse fietsenwinkel van Willem Buitendijk. Het frame is in zachtroze gespoten en heeft een gouden belettering. Ook de weelderig uitgevoerde nervex lugs zijn omlijst met goudverf.

Een calligraaf zou er jaloers op worden. De aanschaf van deze beauty is één van de weinige aankopen die ik me in de laatste jaren heb gepermitteerd. Nadat ik voor de vierde maal was gaan kijken kon ik me niet meer inhouden.

Wat wil je ook? Een Brooks zadel; een Stronglight trapstel; Lyotard pedalen, Universal remmen, Nisi velgen met vleugelmoeren en de acht snelheden zijn afkomstig van Simplex. Alleen de waarde van de onderdelen rechtvaardigen de hele aankoop, want het frame heb ik voor niets.

WBR is in het Rijnmondgebied een grote naam op het gebied van racefietsen. Ik herinner me het verhaal van een man die in 1954 op vijftienjarige leeftijd met de stoomtram vanuit de Hoekse Waard naar Rotterdam reisde om daar voor 39 gulden bij WBR een lederen Brooks zadel en twee Radium tubes te kopen.

Op zijn WBR won die man diverse koersen en hij prijst nog steeds de kwaliteit van het materiaal waarvoor zijn ouders destijds diep in de buidel hadden moeten tasten. Van de adviezen van Willem Buitendijk heeft hij alleen maar voordeel gehad.

Hij was toen lid van De Hoekse Renners, de wielervereniging met de clubkleuren wit/blauw. Die club is in 1948 opgericht. Bekende leden van de Hoekse Renners waren Jo de Haan, Gerrit de Wit, Adri van Steenselen, Jaap de Waard, Dick Groeneweg, Martin Havik, Michael Zijlaard en niet te vergeten de Zeeuwse zusjes Hage.

De zaak aan de Maashaven waar heel wielerminnend Rotterdam wel eens binnen is geweest zat tegen Katendrecht aan, het beroemde zeemanskwartier waar de roze buurt van Rotterdam was gevestigd.

Dat zal Buitendijk geïnspireerd hebben om dit frame zo af te leveren. Of dat zo is, betwijfel ik, maar in het kader van deze roze feestweek is die veronderstelling wel geoorloofd.

Foto 1: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 30 mei 2017 10:00

duidelijk genoeg...

... om toch het roze te onderscheiden. Net zoals te onderscheiden is dat het géén Universal remmen zijn die deze fiets sieren. Maar eerder exemplaren van Weinmann. Ook mooi hoor... :-)
Geplaatst door marcoV, 30 mei 2017 19:12:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web