Uit de ordners van Jan …

Komende donderdag 1 juni vind de twaalfde editie plaats van de actie Alpe d’HuZes. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’, beklimmen de deelnemers, individueel of in teamverband, tot maximaal zes keer de Alpe d'Huez.

Sinds 2006 is er ruim 140 miljoen euro opgehaald. De organisatie hanteert een strikt antistrijkstokbeleid. De opgehaalde sponsorgelden komen volledig ten goede aan het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen.

Of je nou één keer de legendarische Alpencol oploopt of zes keer naar boven fietst, elke deelnemer is een held. Om wat voor reden ze het doen is niet belangrijk, het gaat erom de negatieve emotie die de ziekte oproept om te zetten in positieve energie. Met elkaar verbonden in de strijd tegen kanker.

Een van die helden was Bas Mulder uit Harderwijk. Ondanks lymfeklierkanker wist hij de berg meerdere keren te bedwingen. Gedurende de vier jaar van zijn ziekte wist hij mensen van alle leeftijden te inspireren en te laten inzien dat je altijd iets van je leven kunt maken.

Hoe moeilijk ook en hoe kort soms. Zijn motto was: ‘Aan wat je overkomt kun je veelal niets doen, aan hoe je ermee omgaat des te meer’. Ondanks de teruggekeerde kanker deed Bas in juni 2010 mee aan Alpe d’HuZes.

Met de hulp van vele vrienden, gedragen door zijn tomeloze inzet en onder het uitbrengen van een ‘oerschreeuw’ bereikte hij de top. “Een prachtig moment. Hij liet toen zien een echte vechter te zijn,” zegt zijn vader Harrie.

Bas is op 9 september 2010 op 24-jarige leeftijd overleden. Ter ere van hem heeft de Stichting Alpe d'HuZes de Bas Mulder Award in het leven geroepen. Met deze prijs inspireren ze jonge wetenschappers om het uiterste van zichzelf te geven.

In creatieve en onafhankelijke zin. In geestelijk en fysiek opzicht. Nooit opgeven. Niet tijdens het leven en zeker niet tijdens het onderzoek.

Vijf jonge onderzoekers ontvingen vorig jaar de Bas Mulder Award. Met de uitreiking is totaal ruim drie miljoen euro gemoeid, een bedrag dat wordt besteed aan baanbrekende onderzoeken.Door Jan Houterman, 29 mei 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web