Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 29 mei …

In de jaren vijftig kwam ik op weg naar school altijd langs het ouderlijk huis van Martin Wierstra, de wielrenner die vandaag precies 89 jaar geleden werd geboren.

Misschien wel in dat statige grachtenpand aan de Reguliersgracht in Amsterdam, waar ik toen dagelijks langsliep. Er zat een bordje op de deur met de tekst: Mr. Wierstra, Advocaat en Procureur.

Daarom werd Martje altijd de Amsterdamse advocatenzoon genoemd. Tegenwoordig zoud men dat niet meer zo snel doen, maar toen was een wielrenner uit de betere kringen nog een grote uitzondering.

Martin Wierstra was als wegrenner en baanrenner geen ster. Hij heeft volgens mij nooit iets gewonnen en ik zou hem al lang vergeten zijn als hij zich rond 1954 niet tot het stayeren had bekeerd.

Hij kon elke week gelijk aan de bak, omdat toen de Populaires net waren uitgevonden, een wekelijkse wieleravond in het Olympisch Stadion waar jonge renners in alle baandisciplines hun krachten konden meten.

Die donderdagavonden werden altijd besloten met een wedstrijd over veertig kilometer achter de grote motoren. De gevestigde namen van toen als Jan Pronk, Kees Bakker en Cor de Best waren daar niet welkom.

Wel de wat mindere goden onder de rolrenners en vers bloed. Drie uit die laatste categorie bleken talent te hebben voor deze aparte discipline. Zoals Joop Kunst, Joop Stakenburg en vooral Martje Wierstra.

De advocatenzoon was een klein mannetje die zich in korte tijd ontwikkelde tot de meest technische stayer, die volgens mij ooit aan wedstrijden achter de grote motor heeft meegedaan.

Hij had precies het postuur om zo efficiënt mogelijk achter die gangmaker te kruipen en geen zuchtje wind te vangen. Die gangmaker was ome Frits Wiersma een van de meest geroutineerde en getruukte entraineurs in het wereldje van de demi-fond.

Voor Wiersma gingen overal in Europa de deuren van de wielerstadions en de sportpaleizen open en zo deed Martje in korte tijd een schat aan ervaring op.

Hij behoorde al snel tot de wereldtop die in die tijd werd aangevoerd door de Spaanse coryfee Guillermo Timoner. Die stond een wereldtitel van de Amsterdammer in de weg en daarom is zijn tweede plaats in 1960 internationaal zijn beste prestatie geweest.

Martin werd drie keer Nederlands kampioen. In 1962 stopte hij er mee. Hij werd artsenbezoeker/medicijnverkoper en in zijn vrije tijd was hij jarenlang bondscoach van de stayers.

Hij coachte in die periode heel wat Nederlandse stayers, zoals onder andere Cees Stam, Piet de Wit, Gaby Minneboo en Matthé Pronk sr. naar de wereldtitel.

Martin Wierstra overleed op 24 december 1985 op 56-jarige leeftijd.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 29 mei 2017 9:00

Eerste racefiets.......

Mijn eerste racefiets was een licht
blauwe Bergh Sport waar Martin veel kilometers op had gemaakt.
Martin was mijn achter, achter neef en in onze familie waren we erg trots op hem. Veel wedstrijden van hem heb ik samen met familieleden gezien.
Altijd was daar die verduvelde Timoner!
Daar ik in die tijd droomde van een carriere als wielerprof, ging ik eens te rade bij Martin.
Dat moet je nooit doen, hoor ik hem nog zeggen. In dat wereldje gebeuren
veel gemene dingen!
Geplaatst door Ron Nooitgedagt, 15 juni 2020 23:40:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web