De Burgerlijke Stand van 24 april.

André DARRIGADE (1929, Frankrijk)

In de jaren vijftig was hij één van mijn idolen in de jaarlijkse uitgave van de Tour de France. Hij was een sprinter en een van de snelste op de weg. Geducht rivaal van mannen als Rik Van Steenbergen en Miguel Poblet. Op de baan schijnt hij Antonio Maspes, zevenvoudig wereldkampioen sprint, eens verslagen te hebben. Maar hij was vooral wegrenner die veertien keer in de Tour van start ging en hem dertien keer uitreed. Hij eindigde nooit bij de eerste tien, maar wel drie maal als zestiende. En … hij won in totaal 22 etappes. Met dat aantal staat hij derde in het klassement van meeste etappeoverwinningen, achter Eddy Merckx (35) en André Leducq (25). Een van zijn 22 etappeoverwinningen had hij liever niet behaald. Dat was de laatste etappe in de Tour van 1958. Die won hij in de eindsprint op de wielerbaan van het Parc des Princes. In volle sprint reed hij op de baancommissaris in die te ver op het cement stond. Het hoofd van Dédé werd daarna in een enorme tulband gewikkeld, maar de baancommissaris behoefde geen zorg meer omdat die ter plekke was overleden. Darrigade behoorde altijd tot de ploeg van de Franse nationalen met Louison Bobet en later Jacques Anquetil als kopman. Hij was een vriend van Bobet en hij deelde volop in diens successen. De blonde pijl, de vliegende Bask en de man met de honderd truien waren zijn bijnamen. Het hoogtepunt in de carrière van Darrigade was zijn wereldkampioenschap in 1959, behaald op het autocircuit van Zandvoort. Het parcours was duidelijk niet lastig genoeg voor de beste renners van toen en zo won een sprinter. Maar niemand zeurde daar over, want Darrigade was een vedette en niemand betwistte dat. In tegenstelling tot veel van zijn generatiegenoten is hij nog in leven en hij blaakt van gezondheid. We hebben het allemaal kunnen zien, want vorig jaar deed de Tour zijn woonplaats Dax aan en dat was bedoeld als een eerbetoon aan de beroemdste inwoner van deze Frans Baskische stad.

De andere op 24 april geborenen zijn:

BRUGGENKAMP, Jaap (1932, Nederland)
FONTANELLI, Fabiano (1965, Italië)
GANDARIAS ALBIZU, Andrès (1943, Spanje)
GARATE CEPA, Juan Manuel (1976, Spanje)
GROENENDAAL, Reinier (1951, Nederland)
KERSTENS, Emiel (1959, Nederland)
SCHOLZ, Ronny (1978, Duitsland)
STEEVENHAAGEN, Peter (1965, Nederland)
VAN OYEN, Franky (1962, België)
VERBRUGGE, Jaak (1955, Nederland)
VERSTRATEN, Monique (1983, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 23 april 2007 22:00

Darrigade

Fred, de laatste rit in de Tour van 1958 werd gewonnen door Pierino Baffi, Darrigade
lag in gewonnen positie vóór
de vreselijke valpartij.
Dat Baffi door het publiek werd uitgejouwd was onterecht
hij had geen schuld aan de valpartij.

Geplaatst door Bap van Breenen, 24 april 2007 07:14:19

Darrigade en de Tour van 1958

Doordat Darrigade in de slotetappe van de Tour van 1958 in gewonnen positie tegen de uit België afkomstige baancommissaris Constant Wouters botste, kwam Pierrino Baffi als eerste over de finish. Tijdens zijn ereronde werd Baffi heftig uitgefloten. Dat lag niet aan deze etappe, maar was nog oudzeer uit de 16e etappe Toulouse-Beziers. In die etappe kwam Baffi met de Franse regionaal Dacquay naar de finish gesneld. Op de sintelbaan (assepiste) nam Baffi resoluut de leiding. In de laatste bocht wilde Dacquay buitenom passeren, nam te veel risico, kwam ten val en beet in het stof. De Franse toeschouwers gaven Baffi de schuld. Tijdens zijn ereronde werd hij bekogeld met sinaasappels en perziken.
Darrigade heeft in de Tour van 1958 vijf etappes gewonnen, maar hij won niet de groene trui. Deze ging naar Jean Graczyk, die dat jaar slechts één etappe wist te winnen. De groene trui werd toen nog gewonnen door de renner met de minste punten. Een etappeoverwinning leverde één punt op, een tweede plaats twee punten enz.. Drie etappeoverwinningen en een veertigste plaats leverde 43 punten op. Vier keer een tiende plek gaf 40 punten. Na 1958 werd dit systeem verlaten. De groene trui was voor de renner met de meeste punten. Een etappeoverwinning 25 punten, tweede plaats 20 punten enz.
De Tour van 1958 was naar mijn bescheiden mening de meest boeiende Tour allertijden.
Overigens is de ongelukkige baancommissaris niet direct overleden. Hij heeft nog enige dagen in coma gelegen.

Geplaatst door Piet van der Meer, 24 april 2014 21:11:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web