De Burgerlijke Stand van 22 april.

Carlos SASTRE CANDIL (1975, Spanje)

Wat waren we op 24 juli 2002 bang voor die Spanjaard in Deense dienst. Het was de dag dat Michael Boogerd naar het hoogtepunt van zijn carrière reed in de koninginnerit van de Tour van dat jaar. Op 85 kilometer voor de finish ging Michael er solo vandoor en hij bereikte een voorsprong van meer dan negen minuten. Toen hij aan de klim van La Plagne begon, waar bovenop de finish lag en zijn schoonmoeder stond, had hij nog zeven minuten over. Boogerd kwam zo langzamerhand aan het eind van zijn latijn en toen kwam Sastre. In vijf kilometer klim haalde de Madrileen vierenhalve minuut van die voorsprong af en als Boogerd op dat moment had toegegeven aan de innerlijke schreeuw om een tandje terug te schakelen, dan had Sastre hem zeker bijgehaald. Aangemoedigd door Adri van Houwelingen in de auto naast hem beet de Belgische Hagenees nog eens extra op zijn beroemde tanden en hij hield het. Toen hij bijna anderhalve minuut over de finish was kwam Sastre over de streep en die oogde bijzonder fit. Was hij iets eerder aan de achtervolging begonnen dan was het feestje van Michael zeker niet doorgegaan. Sastre is een zeer goede renner en een topper. Maar net niet goed genoeg voor de absolute top. Daarvoor is zijn tijdrit niet goed genoeg. Hij nam vier keer aan de Tour deel en eindigde alle keren bij de eerste tien. Vorig jaar was een vierde stek zijn deel en als er ooit nog een uitspraak komt over Landis, dan kan hij nog oprukken naar de derde plaats. Daar zal hij niet mee bezig zijn, denk ik, maar wel met de Tour van dit jaar. Sastre zou wel eens een van de kanshebbers kunnen zijn, want in de CSC-ploeg zal hij de onbetwiste kopman worden. En die ploeg is zo sterk dat hij optimale hulp zal krijgen. Het is een vriendenploeg waar ze zich graag voor elkaar opofferen. In het hooggebergte zal hij het echter alleen moeten doen, maar dat is hem wel toevertrouwd. (Foto: © Philip van der Ploeg)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Robert HUNTER (1977, Zuid-Afrika)

Zuid-Afrika is een groot land maar het heeft nauwelijks wielrenners van internationale betekenis voortgebracht. Robert Hunter is vrijwel de enige bekende Zuid-Afrikaanse wielrenner. Omdat hij in eigen land niet verder kwam, trok hij 1998 naar Europa om daar zijn geluk te beproeven. Hij is een renner met inhoud en hij heeft een goede eindsprint. Geen topsprinter maar als het lang en zwaar is geweest, dan kan hij er nog een spurt uitdraaien waar de topsprinters niet meer van terug hebben. Zo won hij voornamelijk ritten in etappewedstrijden. Hij begon zijn carrière als stagiair bij Mapei en kreeg toen een contract bij Lampre. Drie jaar lang bleef hij bij die ploeg om toen terug te keren bij Mapei. In 2004 reed hij voor Rabobank, maar er kwam niet uit wat ze in hem gezien hadden. Bij zijn aantreden in Nederlandse dienst typeerde hij zich zelf met: ‘Je zou kunnen zeggen dat wielrennen mijn vak is en sprinten mijn hobby.’ Het kwam er bij Rabobank niet uit en hij verkaste naar Phonak. Daar werd hij na het stoppen van die ploeg werkloos, maar hij is inmiddels onderdak bij Barloworld. Wat zijn plannen zijn, weet ik niet, maar in zijn tiende jaar als professional moet er toch eens een grote overwinning uitkomen, want een zege in de Ronde van Qatar en twee handen vol etappeoverwinningen is een beetje te mager voor iemand van zijn kwaliteiten. (Foto: © Cor Vos) 

De andere op 22 april geborenen zijn:

BOWEN, Bart (1967, Verenigde Staten)
CASTAING, Francis (1959, Frankrijk)
DAVID, Wilfried (1946, België)
DAVIS, Scott (1979, Australië)
DI LORENZO, Alberto (1982, Italië)
DJERNIS, Henrik (1966, Denemarken)
ELEN, Jos (1967, Nederland)
GADRET, John (1979, Frankrijk)
JOLY, Emile (1904, overleden 24.02.1980, België)
KÖCHLI, Paul (1947, Zwitserland)
STELT, Jarko van der (1977, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 21 april 2007 22:00

Sastre

Fred,

Een kleine correctie/aanvulling: Carlos Sastre nam zes keer deel aan de Tour de France. In 2001 werd hij 20e en in 2005 21e.

Geplaatst door Philip, 23 april 2007 05:48:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web