Van de boekenplank van Wim …

LAND VAN WIELRENNERS

door Herman Chevrolet

Onder de schrijvers van wielerboeken tref je slechts sporadisch iemand aan die in staat is een roman te schrijven en dat ook op wielrennen toepast. Zo iemand is Herman Chevrolet, geboren en opgegroeid in Vlaanderen, wonende in Amsterdam.

Van zijn hand verschenen al een aantal uitstekende wielerboeken zoals De Flandriens, Acht Seconden, Het feest van list en bedrog, Het mysterie van de eerste gele trui, De kunst van het winnen en nu dan Land van wielrenners, met als ondertitel Verhalen uit de voorjaarsklassiekers.

Herman Chevrolet schreef voor dit boek acht deeltjes, nostalgisch, kennelijk verlangend naar de heldendaden van vroeger of het nu fictie is of niet. Hij is een groot kenner van de wielerhistorie dat merk je direct wanneer je aan het lezen slaat. Hieronder van alle delen een korte impressie.

1. Land van wielrenners. Hij beschrijft prachtig het Vlaamse land en wat ook heel bijzonder is wat je allemaal langs de weg vindt als de renners voorbij zijn en het publiek vertrokken. Het moet geen zacht lenteweer zijn, nee, het moet stront regenen. In de herinnering van de liefhebbers was het nooit warm op de dag van de wedstrijd.

2.God in Vlaanderen. In deel twee is Frank Vandenbroucke de hoofdpersoon met zijn strijd tegen Peter Van Petegem, Johan Museeuw en anderen. Diepgaande discussies of hij nu geld van coureurs had aangenomen of niet. Het vertrouwen in Frank ebde weg. Hij realiseerde zich dat hij geen vrienden in het peloton had, nooit gehad ook. Dat besef luidde het begin van de totale ondergang in.

3.De voorjaarswerken van Roger De Vlaeminck. Als de weg erg slecht was, denk aan Parijs-Roubaix, dan reed Roger niet over de keien, hij zweefde er over. En hij won veel, erg veel en niet de minste wedstrijden. Door wat voor omstandigheden dan ook, rijk is hij er niet van geworden. Het was dan ook een beetje beschamend om hem op late leeftijd nog rond te zien rijden in allerlei kermiskoersen.

4.De tragiek van Eric Leman. Het eerste probleem zat al in het feit dat Eric Leman (foto 2) bijna niet te verstaan was, het dialect dat hij uitspuwde was nergens mee te vergelijken. Het tweede probleem zat in feite in Eddy Merckx. Toen Leman de grote Merckx in de eindsprint van de Ronde van Vlaanderen versloeg, kon je eerst een speld horen vallen en daarna werd de kleine Eric volop uitgejouwd. Hoe haalde hij het in zijn kop Merckx te verslaan, Merckx had moeten winnen!

5.Vallen en opstaan. In tegenstelling tot de andere deeltjes heeft Herman dit deel in de ik-vorm geschreven. Het is gebaseerd op de biografie van Fred De Bruyne (foto 3). De geweldige strijd die Fredje moest leveren tegen Rik Van Looy, Rik Van Steenbergen en Louison Bobet wordt haarscherp over het voetlicht gebracht. Er is een zinnetje dat je bij blijft: 'Wielrenner zijn, dat is geen leven voor een normaal mens.'

6.Een Toscaan in Vlaanderen. Dit vond ik een van de aardigste deeltjes. Het handelt over de Italiaan Fiorenzo Magni (foto 4) die in 1948 in z'n eentje per trein naar België reisde om in Gent te starten in de Ronde van Vlaanderen die hij drie keer achtereen zou winnen! Hij logeerde dan steeds in het hotelletje van oud-coureur César Debaets. De stemming daar was prima, maar hoe ze daar in Belgie pasta koken daar springen de tranen van in je ogen.

7.Een verhaal over vroeger. De interviewer bezoekt de oud-wielrenner Pol Deman en de nog oudere Cyriel Van Hauwaert. Het gaat uiteraard over de Ronde van Vlaanderen en het stukje staat bol van de mooie herinneringen.

8.Land van wielrenners. Weer wat anders. Het handelt over Belgische volksmensen die met elkaar op een kleine TV naar de Ronde van Vlaanderen zitten te kijken. Twee dames voorzien de heren van natjes en droogjes en het commentaar is uiteraard niet van de lucht. Over de vroegere Nederlandse winnaars Eef Dolman en Cees Bal wordt geringschattend gedaan, want het gaat over nu, met namen als Tom Boonen, Fabian Cancellara en Peter Sagan. Door elkaar heen kletsen is de gewoonte en verhoogt de stemming.

Een prachtig boek van deze man die ook regelmatig in De Muur te vinden is.

Foto’s: archief dewielersite.net

LAND VAN WIELRENNERS door Herman Chevrolet is een uitgave van De Arbeiderspers. ISBN 978 90 295 0556 7 Prijs € 19,99

Door Wim van Eyle, 11 mei 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web