Van de boekenplank van Wim …

DE KUNST VAN HET SPRINTEN

door Martin Bons

Martin Bons (1963) is journalist en een fervent aanhanger van de wielersport. Hij schreef twee boeken over de wielersport die beide goed werden ontvangen: De kunst van het dalen (2013) en De weg omhoog (2015).

Nu dus De kunst van het sprinten. Toen de titel mij onder ogen kwam en ik nog niets van het boek wist, dacht ik meteen aan sprintwedstrijden op de piste en prompt flitsten de grote namen uit mijn geheugen.

Piet Moeskops, Michel Rousseau, Poeske Scherens, Albert Richter, Thorwald Ellegaard, Lucien Michard, Arie van Vliet, Jan Derksen, Leijn Loevesijn, Oscar Plattner, Antonio Maspes, Giuseppe Beghetto, Reginald Harris, Koichi Nakano, enzovoort.

Allemaal mensen die de sprint tot kunst verhieven. Ik had er veel over gelezen en het merendeel van de mannen heb ik in het Olympisch Stadion te Amsterdam aan het werk gezien. Ik zat er wekelijks en genoot met volle teugen van die sublieme profs.

Toen ik het boek van Bons in handen kreeg was ik in eerste instantie teleurgesteld. Helemaal geen pistewerk, alleen maar over de grote sprinters op de weg. Die teleurstelling was vlug vertrokken want Bons heeft een goede hand van schrijven (vlot en gemakkelijk) en heeft kennelijk erg veel tijd besteed aan research en het houden van interviews met renners en ploegleiders.

En dat deed hij goed want de opmerkelijke verhalen (soms maar enkele regels spatten van de pagina's af). De rode draad in het 221 pagina’s tellende boek wordt gevormd door de deelnames van Bons aan een jaarlijkse koers voor recreanten (de Oogbokaal koers) die hij helaas nooit wist te winnen. Gebrek aan sprint, wat dacht u?

De Oogbokaal is doorspekt met termen als ‘de parasieten van het peloton’, ‘de held Mark Cavendish’ , ‘sprinttrucs’, ‘valpartijen’, ‘het ontregelen’, ‘strijkijzers’, ‘Jaan Kirsipuu’, ‘de kattensprong’, ‘brokkenpiloten’, ‘sprinten met tegenwind’, ‘de tussensprint’, ‘sprintinstinct’ en nog veel meer.

Aan het eind van het boek staat een lijst met de 25 beste sprinters van de wereld gebaseerd op de Tour de France, belangrijke koersen en het hebben van een naam. Erg moeilijk samen te stellen zo'n lijst, ik weet er alles van.

In de eerste vijf plaatsen kan ik mij best vinden: 1. Mark Cavendish, 2. André Darrigade, 3. Mario Cipollini, 4. Freddy Martens, 5. Charles Pelissier. Maar 6. Costante Girardengo en 7. Delio Rodriguez, daar heeft de samensteller mijns inziens te weinig rekening gehouden met het aantal en het niveau van de tegenstanders.

Dat zijn trouwens moeilijk te vinden gemwgevens. Op de achtste plaats Abdushaparov en verder 9. Rik Van Looy, 10. Alessandro Petacchi, mwahhh, maar 11. Erik Zabel en 12. Rik Van Steenbergen vind ik wat aan de lage kant.

En Marcel Kittel (21ste) en Miguel Poblet (24ste) staan echt veel te laag. Maar ja, maak maar eens zo'n lijst. Het gebruik van Google Earth om de route te verkennen vind ik een gouden tip, in het aantrekkelijke hoofstukje 'Tips om beter te sprinten'.

Al met al een best boek, van harte aanbevolen, maar als ik één opmerking zou mogen maken, dan zou het 'De kunst van het sprinten op de weg', dan weten mensen zoals ik waar het over gaat.

Door Wim van Eyle, 4 mei 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web