Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Een paar decennia geleden werd een gevierde wegrenner nog wel eens gekoppeld aan een zesdaagse renner. Een wegger aan een baner, volgens het Kneteriaanse woordenboek.

Voor de organisatie was het een kans om meer publiek te trekken en voor de renner een mogelijkheid om in de winter wat bij te verdienen en kilometers te maken voor het komende wegseizoen.

Zo heeft ook de beroemde Eric Vanderaerden heel wat zesdaagsen gereden. Als jong rennertje won hij al alles waar hij ook maar aan de start verscheen. Op de weg, op de baan, in het veld, het maakte hem niet uit, hij was een zuivere klasbak.

De palmares van Vanderaerden gedurende zijn profperiode (van 1983 tot en met 1996) is groots. Op de horizontale buis van deze baanfiets staat zijn naam met de hand geschilderd.

Zoals je kunt zien is dit ranke blauw/wit gespoten karretje afkomstig uit de fabriek van Merckx. En dan is er nog niet zo gek veel veranderd omdat het merendeel van de huidige baanfietsen technisch nog steeds van hetzelfde concept zijn.

De weinige onderdelen, waarmee deze fiets zijn opgebouwd, zijn van Campagnolo.

Eric Vanderaerden had een soort haat/liefde verhouding met de zesdaagse. Als hij er zin in had reed hij goede uitslagen. Hij werd in 1986 met Pijnen tweede in Rotterdam, in ‘87 met Doyle derde in Antwerpen, en hij won twee maal de Zesdaagse van Antwerpen.

Dat was in 1989 en 1990, beide malen met Etienne de Wilde als koppelgenoot. Een van de bijnamen van Eric was ’Het verdriet van België’, maar dat slaat bepaald niet op zijn palmares, maar op zijn gebrek aan beroepsernst.

Zijn andere bijnaam stamt uit de Italiaanse periode in zijn carrière toen hij voor Brescialat reed. Eric ‘De La Terra’ is de letterlijke vertaling van zijn naam in het Italiaans.

De ploegen waar hij verder voor reed waren onder anderen Panasonic, Buckler, Wordperfect en Palmans en die ploegen zou je natuurlijk de Terra Cotta Legers kunnen noemen, met Vanderaerden in de rol van de Chinese keizer uit Xian.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 2 mei 2017 12:00

fiets uit de Merckx fabriek....?

Komt dit frame echt uit de fabriek van Eddy vraag ik mij af ? Voor zover ik weet werden alle fietsen voor de Panasonic ploeg met de hand door Jan Legrand gemaakt.
Geplaatst door Pieter Siemers, 02 mei 2017 14:28:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web