Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 29 april …

Antwan Tolhoek komt uit een echte wielerfamilie. Opa Ko was een goede amateurrenner en vader Patrick een goede prof en later een heel goede mountainbiker die onder andere heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Antwan trad in 2015 toe tot het opleidingsteam van Rabobank. Nog datzelfde jaar kreeg hij een uitnodiging van de WorldTour-ploeg Tinkoff-Saxo om met enkele andere Nederlandse beloften deel te nemen aan een trainingskamp.

Hij maakte indruk en kreeg een stagecontract aangeboden bij de ploeg met grote renners als Alberto Contador en Peter Sagan. In die periode reed hij naar een vierde plaats in de Arctic Race of Norway.

Hij won dat jaar ook nog het bergklassement in de Ronde van Bretagne en zijn kostje leek gekocht bij het speeltje van de Russische multimiljonair. Maar die trok de stekker eruit en Antwan kwam onder dak bij Team Roompot.

Die ploeg kreeg een wildcard voor de Ronde van Zwitserland. Met succes, want Pieter Weening won de koninginnenrit en Antwan het bergklassement. In elke bergetappe reed hij van voren alsof hij al jaren tot het profgilde behoorde.

Dat viel op en lottoNL-Jumbo was er als de kippen bij om hem in te lijven. Deze week rijdt hij in de Ronde van Romandië en na vier ritten staat hij 24ste in het algemeen klassement op 21 seconden achter klassementsleider Fabio Felline.

Misschien dat we vandaag iets bijzonder van Antwan gaan zien, want hij is jarig. Een Sacher Torte met 23 kaarsjes is het minste wat hem vandaag toekomt. Of champagne natuurlijk, maar dan moet hij wel winnen.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 29 april 2017 7:00

Tolhoek

Helaas ziek afgestapt op zijn verjaardag al vroeg in de rit. Volgende koers beter!
Geplaatst door Arjan, 30 april 2017 05:52:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web