Van de boekenplank van Wim …

DE KANONBAL

door Ernest Potters en anderen

Het is vandaag Koningsdag, de dag die je wist dat zou komen. De vijftigjarige koning viert zijn verjaardag in Tilburg, de Brabantse stad met zoveel wielerhistorie.

Cees Zoontjens komt er vandaan en Jean-Paul van Poppel, maar de beroemdste wielrenner uit Tilburg was Jan Pijnenburg (1906-1979), bijgenaamd De Kanonbal. De populariteit van geen enkele wielrenner van nu kan tippen aan de adoratie in de jaren dertig voor Pijnenburg.

Voor de Tweede Wereldoorlog was er geen sprake van dat een wegrenner zo populair zou kunnen zijn als Jan Kanonbal, een renner die bijna uitsluitend op de baan reed.

Hij was zo’n geweldige Popie Jopie dat een in Brussel geposte brief met de adressering ‘Mr. Pijnenburg Coureur Tilburg Holland’ gewoon de volgende dag op zijn adres werd afgeleverd.

Dat staat althans in dit alleraardigste boek, dat in 2003 is verschenen bij uitgeverij TeleXpress. De auteur is eigenlijk niet de auteur, maar de samensteller, want het boek bestaat uit bijdragen van diverse auteurs.

Het is een prachtig boek met een fraaie vormgeving en het ademt nostalgie. Naar een voorbije tijd waarin Tilburg een bruisende provinciestad was met Pijnenburg als een prominent inwoner.

Het gaat dan ook niet alleen over de legendarische zesdaagsencoureur, die als een kanonskogel kon demarreren, maar ook over die gezellige Brabantse stad van weleer, waar de textielfabrikanten en de geestelijkheid het voor het zeggen hadden.

Voor Pijnenburg renner werd liep hij met een plateau voor zijn buik op de tribunes van de Tilburgse wielerbaan en schreeuwde: ‘Pinda-pinda-lekka-lekka-kwatta-kandij-jodenpeper-pruimtabak’.

Na zijn carrière begon hij een café in het centrum van Tilburg, de stamkroeg van vele prominente Tilburgers uit die jaren. Het is een kostelijk boek, dat ik met veel plezier heb gelezen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 27 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web