Uit de wasserette van Henk …

Ab Geldermans was een van de beste Nederlandse renners in de jaren zestig. Als hij in Italië, Frankrijk of België was geboren in plaats van in het Noord-Hollandse Beverwijk dan had hij wellicht de Tour de France op zijn naam kunnen brengen.

Hij was een uitstekende klimmer en een sterke tijdrijder, maar als Hollander kon je daar in die tijd niet zo veel mee. Frankrijk was in die tijd the place to be.

Nadat generatiegenoot Jo de Haan, door toedoen van de in Franse dienst werkende soigneur Gerrit Visser, bij een Franse ploeg terecht was gekomen, kwam er vanuit Frankrijk meer belangstelling en in 1959 ging ook Appie richting Frankrijk.

Een jaar later in 1960 won hij als internationaal nog vrij onbekende Nederlander de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. In datzelfde jaar won hij ook nog de Ronde van Duitsland en werd hij als kopman van de nationale ploeg twaalfde in de Tour de France.

In 1962 fuseerde de ploeg Saint-Raphaël-Geminiani met de ploeg van Jacques Anquetil en toen zat Ab opeens in de sterkste ploeg van het toenmalige wielerpeloton. Als knecht uiteraard, hoewel hij af en toe voor eigen kans mocht gaan.

Het was de eerste Tour voor merkenploegen en prompt veroverde Ab de gele trui en de naam Le Maillot Jaune siert nog steeds de gevel van zijn riante woning in Beverwijk. Twee dagen later eiste het ploegbelang dat ploeggenoot Rudi Altig het kleinood overnam.

Hij werd uiteindelijk vijfde in de eindstand en dat was een groot succes voor een Nederlander. Langzaam groeide hij in de knechtenrol en hij had daar vrede mee. Hij werd voor die tijd goed betaald en door Maître Jacques hogelijk gewaardeerd.

Op zijn erelijst staan nog het Nederlands kampioenschap in 1962, de Vierdaagse van Duinkerke en etappezeges in onder meer de Ronde van Spanje en Parijs-Nice. Voor die tijd heeft hij er alles uitgehaald dat er in zat, maar er zat toen helaas nog niet veel in.

Na zijn carrière begon hij in Beverwijk een sportzaak en dat heeft hij samen met zijn vrouw uitgebouwd tot een bedrijf met drie zaken, waarvan zijn gelijknamige zoon nu de leiding heeft.

Ab geniet van zijn oude dag, heeft een mooi motorjacht en vermaakt zich prima. Bij mij kan hij niet meer stuk, sinds ik dit mooie truitje van hem kreeg, de leiderstrui van de door hem gewonnen Deutschland Rundfahrt 1960.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 26 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web