Het was me het weekje wel …

Afgelopen woensdag won Alejandro Valverde voor de vierde keer op rij de Waalse Pijl. De dag erna schreef Thijs Zonneveld in AD Sportwereld een column, waar ik het helemaal mee eens ben. Wat we daar op de Muur van Hoei zagen, kan eigenlijk niet.

Die man is al vanaf 2005 een toprenner. Hij is er een jaar tussenuit geweest vanwege een schorsing, maar voor de rest gaat hij maar door met uitzonderlijke prestaties leveren.

Toen ik een aantal jaren terug op deze plaats schreef Joaquim Rodriguez niet te vertrouwen, een renner die na jarenlang anoniem meerijden ineens de ene koers na de andere won, werd ik verketterd.

Het waren andere tijden, werd mij verteld. Andere trainingsmethoden, een andere seizoensopbouw, betere voeding, beter dit en beter dat, waar haalde ik de moed vandaan om Rodriguez te beschuldigen. Er werd ook weer bij gezegd dat ik niet tot oordelen bevoegd was omdat ik geen wielrenner ben geweest.

De leefregel in het wielrennen is nog altijd wie niet betrapt is, heeft ook niet gebruikt. Maar met Armstrong weigerden de journalisten, met Mart Smeets voorop, de twijfel van veel mensen aan de orde te stellen. Je kon het immers niet bewijzen, zeiden ze toen.

Zonneveld kan ook niks bewijzen aangaande Valverde, maar hadden we niet met elkaar afgesproken dat we het zouden zeggen en schrijven als we dingen zagen, die eigenlijk niet kunnen?

Dat heeft hij gedaan en ik schrijf het graag met hem mee. Wat Valverde op zijn leeftijd presteert kan menselijkerwijs gesproken niet. Kijk naar wat hij dit jaar al weer gewonnen heeft, terwijl het nog maar april is.

Valverde eindigde vorig jaar in de Giro als derde, in de Tour als zesde en in de Vuelta als twaalfde. Daarnaast won hij de Ronde van Murcia, de Ruta del Sol, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland, plus nog de nodige punten- en bergklassementen, etappes en andere koersen.

Volgens Zonneveld weigert Valverde categorisch om mededelingen te doen hoe hij dat allemaal voor elkaar bokst op een leeftijd waar het bij iedere sportman toch allemaal wat minder wordt.

Volgens mij zijn die mannen, Valverde maar ook anderen, gewoon doorgegaan met epo en al die andere spullen. Maar, hij is nooit betrapt, zult u zeggen. Dat is juist, maar dat is Armstrong ook niet en Boogerd evenmin, om maar twee namen te noemen.

‘Wees alert als je dingen ziet, die niet kunnen’, was in 2013 na al die bekentenissen, het parool. Behalve Zonneveld hoor ik er niemand meer over. Misschien moet Thijs net als David Walsh toen bij Armstron, Valverde maar eens hinderlijk gaan achtervolgen en bij persconferenties vragen stellen.

Hij zal er de populariteitsprijs niet mee winnen, maar wel dingen beperken of zelfs uitsluiten die menselijkerwijs niet kunnen, zeker als Valverde vanmiddag Luik-Bastenaken-Luik wint. Dat zou zo maar kunnen.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 23 april 2017 10:00

Thijs Zonneveld

Ik denk dat het Alejandro Valverde worst zal wezen hoe Thijs Zonneveld of wie dan ook over hem denkt. Hij laat topsport zien en verder staat het iedereen vrij om hem als verdacht aan te merken. Daarnaast sta ik nog steeds pal achter Mart Smeets, die bij Lance Armstrong ook zijn twijfels had maar het, net als iedereen niet kon bewijzen. In het verre verleden zagen wel vaker prestaties van renners die volgens de toen geldende normen niet konden. Jaren later, toen de aap uit de mouw kwam snapten we het. Het is als met een goochelaar: Als hij zijn trukendoos gesloten houdt, kan het lang duren voordat je het begrijpt. Ik vraag me, net als iedere sportliefhebber, ook weleens af of het tegenwoordig allemaal zuivere koffie is geworden. Neem naast Valverde, nou ook eens de geweldige prestaties van Anna van der Breggen onder de loep. Is de dominantie die onze Anna tegenwoordig in het vrouwenwielrennen tentoonspreidt wel normaal? Ik weet het niet, maar mag hopen van wel, anders horen we het te zijnertijd misschien ook van Thijs zonder bewijs.
Geplaatst door Jan v d Horst, 23 april 2017 18:23:33

Ik heb er wel van genoten!

Van de manier waarop Valverde deze week zijn overwinningen behaalde heb ik genoten. Als ooit zou blijken dat het allemaal geen zuivere koffie geweest zou zijn moet ik dan mijn genieten met terugwerkende kracht herzien? Wat het ook wordt, de aangename uurtjes die ik beleefd heb neemt niemand mij meer af.
Geplaatst door Albert van de Donk, 24 april 2017 05:22:02

Vreugde

De vreugde die Valverde uitstraalde na de gewonnen L-B-L en de Waalse Pijl,laat duidelijk zien dat hier een renner echt kan genieten van zijn welverdiende overwinningen!!Of hij dat op een eerlijke manier,en daar twijfel ik niet aan,heeft gedaan,is eigenlijk helemaal niet belangrijk!
Ik zit naar een wielerwedstrijd op TV te kijken voor mijn eigen plezier en niet constant met de gedachte,dat de renner die wint,de overwinning niet op een eerlijke manier heeft verkregen!Dan kan ik net zo goed stoppen met het kijken naar wielrennen!
Hoe Valverde,op die leeftijd,de overwinningen aan elkaar rijgt,daar neem ik mijn petje voor af!!In een woord:GROTE KLASSE!!!!
Geplaatst door Harry Hermkens, 24 april 2017 08:51:52

Valverde

Ik heb met volle teugen genoten wat deze man Valverde heeft laten zien en ook in voorgaande jaren. Maar vindt het meer dan misselijk makend zonder enig bewijs uitzonderlijke prestaties van welke sporter dan ook in twijfel te trekken.
Geplaatst door Ad van der Ploeg, 24 april 2017 12:35:06

Valverde

En zo fris als een hoentje over de finish, ogenschijnlijk.
Ongetwijfeld valt de halve wielerwereld over je heen Fred, na het lezen van dit stuk.
Natuurlijk kun je niet iemand zomaar beschuldigen maar een gezonde achterdocht na alle doping perikelen is in mijn ogen niet meer dan begrijpelijk.
Geplaatst door Willy Kwantes, 25 april 2017 07:23:04

"Kan eigenlijk niet?"

Beste Fred,

Ik ken je als een gedreven liefhebber van de wielersport, maar ben teleurgesteld dat je een man als babbelkuifje steunt. Deze man dient de sport niet, en is dan ook persona non grata op WAF.

Wat hij allemaal babbelt ontgaat me, ook het AD is voor mij om deze reden taboe.

Een vriendelijke groet,
Je vriend André Jansen
Geplaatst door André Jansen, 25 april 2017 15:27:34

antwoord

Beste André, aanstaande zondag zal ik op deze plaats reageren op alle commotie aangaande mijn laats weekje. Ik ga er van uit dat je er dan anders over denkt. Groet! Fred
Geplaatst door Fred, 25 april 2017 17:06:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web