Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 21 april …

Het komt niet vaak voor, maar er zijn enkele dagen in het jaar dat de keus voor een renner of oud-renner die op de dag van vandaag geboren of overleden is zeer beperkt is.  Zeg maar nihil, zoals vandaag. En dus maak ik voor de tweede keer sinds 1 februari 2016 gebruik van een handigheidje, te weten de katholieke heiligenkalender.

Volgens die kalender is 21 april de dag van de Heilihe Anselmus. Geen idee wie dat was, maar ik ken ook geen renner met die naam. Meer geluk heb ik met de tweede heilige van vandaag: Koenraad van Parzham.

Koenen en Coenen genoeg in wielerland. Ze komen uit Nederland en België en luisteren naar familienamen als Barbé, Boerman, Bouwman, Das, Loos, Niesten, Otterspeer, Vekemans, Vermeltfoort en Visser.

De bekendste heb ik overgeslagen en dat is natuurlijk Koen de Kort. Geboren in het Zuid-Hollandse Gouda en opgegroeid in het Brabantse Liempde. Of beter gezegd, de heer K. de Kort BSc, want hij is aan de VU in Amsterdam afgestudeerd in bewegingswetenschappen.

Hij is geen bewegingswetenschapper geworden, maar al zo’n dertien jaar beroepsrenner. Na een valse start bij enge ploegen als Liberty Seguros en Astana kwam hij bij Skil-Shimano terecht, maakte er de opgaande lijn van klein naar groot mee, tot hij vorig jaar werd gepasseerd voor de Tourploeg.

Dat zat niet lekker en met zijn maatje John Degenkolb vertrok hij dit jaar naar Trek-Segafredo. Waar John gaat, daar gaat Koen, want de Nederlander is in de loop der jaren specialist geworden in het organiseren van een sprinttrein.

Hij is een gewaardeerde helper en een echte teamspeler, maar zelf heeft hij niet zo veel gewonnen. Logisch als je je altijd voor anderen wegcijfert. Wel heeft hij volop geprofiteerd van wat de wielersport allemaal te bieden heeft.

Zoals de wereld rondtrekken, waardoor hij zich overal thuis voelt. Hij woont in de zomer in Spanje en in de winter (als het daar zomer is) in Australië, het geboorteland van Kaitlin zijn vrouw.

Echte cosmopolieten zijn het, de De Kortjes, maar als hij is uitgefietst en er kindjes komen zullen ze toch een keer moeten kiezen. Dan is Nederland wellicht ook een optie.

Zoals hierboven geschreven is hij vandaag niet echt jarig, maar op 8 september. Wel is hij op deze dag weer een geweldige helper door ons met zijn voornaam uit de brand te helpen. Wel roep alle op 21 april geboren actieve wielrenners op om dit jaar wat harder te trappen en in ieder geval een mooie overwinning te behalen.

Anders heb ik volgend jaar weer dat probleem en er is echt geen renner in de database van de slogblog die Anselmus heet. Ik betwijfel zelfs of er wel een heilige in zit. Er zitten wel namen in als Boon, Boons en Boonen, maar helaas geen Boontje.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 21 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web