Uit de wasserette van Henk …

Dit was de trui van de Franse ploeg Le Groupement en dat is een van de kortstdurende sponsorschappen geweest in de geschiedenis van de internationale wielersport. Een half jaar om precies te zijn.

Le Groupement was een Frans postorderbedrijf dat zich in januari 1995 presenteerde als de hoofdsponsor van een sterke ploeg met daarin de Franse wereldkampioen Luc Leblanc.

Verder bekende Franse renners als Frédéric Guesdon, Pascal Lino, Dominique Arnould, Ronan Pensec en een aantal sterke buitenlanders als de Schot Robert Millar, de Belg Michel Vermote, de Duitser Marcel Wüst en onze landgenoot Jean-Paul van Poppel.

Al kort na de presentatie kwamen er geruchten over de ploeg in omloop. Het zou financieel niet kloppen en de renners zou een spreekverbod zijn opgelegd. Het werd allemaal tegengesproken, er werd met rechtszaken gedreigd, zoals vaker gebeurt als er rook is maar het vuur nog niet gevonden.

Pas enkele dagen voor de Tour van 1995 Le Groupement in gebreke bleef met de betalingen aan Sport Compétition voor onder meer de salarissen van de renners, ploegleiders en het personeel van de ploeg.

De ploeg was al samengesteld en ik weet nog dat Van Poppel er veel zin in had. Hij wilde in die Tour namelijk zijn tiende etappezege behalen en liefst nog een elfde.

Met tien etappezeges in de Tour zou hij op gelijke hoogte zijn gekomen met Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Jan Raas met z’n drieën recordhouders Nederlandse overwinningen en met elf zou hij de nieuwe recordhouder zijn geworden.

In plaats daarvan maakte hij een eind aan zijn carrière, die ook zonder dat record zeer imposant was. Hij vond geen andere ploeg meer en om een half jaar in een blanco shirt kermiskoersen te gaan rijden, daar had hij ook geen zin in.

Ook de andere renners moesten in eigen land een werklozenuitkering aan gaan vragen. Met uitzondering van wereldkampioen Luc Leblanc. Op 30 juni 1995 door Le Groupement op straat gezet en op 1 juli 1995 in dienst bij Team Polti.

Het kan soms raar lopen in de wielerwereld, maar als de nood het hoogst is, is een regenboogtrui een machtig wapen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 19 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web